Du kan ikke føle dig lykkelig, når fordøjelsen er dårlig

August 10, 2017
De fleste vil give mig ret i, at det altid er ubehag forbundet med at have fordøjelsesproblemer uanset om de opstår i mavesækken eller i tarmene. Uanset karakter og styrke, så påvirker dårlig mave i høj grad vores livskvalitet – og så kan en dårlig fordøjelse være skyld i, at maven står frem som en vaskebalje – og ikke ligner et vaskebræt. Så det gælder om at få optimeret fordøjelsen, hvis du vil have energi og overskud – og faktisk så ligger en stor del af din evne til at føle lykke i dit tarmsystem.

Tag på "spis-og-træn-maven-flad-kursus.

Problemer med fordøjelsen og oppustet mave rammer langt over halvdelen af alle danskere og flere kvinder end mænd. Så du er ikke alene. Det er bare ikke noget vi taler så meget om. Nogle får store problemer og bliver ”nødt til” at gøre noget ved problemerne, mens andre ”bare” har ubehag i det daglige og ind i mellem er det forværret – men ikke mere ”end at det er til at leve med”. En lang række symptomer kan sprede sig i kroppen når du har dårlig fordøjelse. Symptomer som du måske ikke umiddelbart forbinder med din fordøjelse:
•    Ledsmerter
•    Lændesmerter/spændinger
•    Inkontinens (også børn der tisser i sengen om natten)
•    Rejsningsproblemer (mænd)
•    Store humørsvingninger
•    Feber
•    Træthed
•    Stor appetit
•    Overvægt
•    Væskeophobninger
•    Mørke rander og/eller poser under øjnene
•    Dårlig ånde
•    Dårlig smag i munden
•    Uren hud
•    Hyppige infektioner: forkølelse, halsbetændelse etc.
•    Og meget andet
Man siger, at man er hvad man spiser, men i virkeligheden er man hvad man optager. For maden kan være nok så kvalitetsfyldt og økologisk, træningen kan være den rigtige for musklerne, men fungerer fordøjelsen ikke optimalt vil man ikke få fuld valuta for pengene og indsatsen. Dårlig fordøjelse har langt mere vidtrækkende virkninger for dit velvære og sundhed end du kan forestille dig. At have en god fordøjelse er alfa omega for at få en sund krop og dermed en flad mave, stærk ryg og overskud til at nyde livet.

Du får dårlig fordøjelse, når tarmsystemet af en eller anden årsag ikke kan arbejde ordentligt. Det er naturligt at fordøjelsen forandrer sig for at beskytte dig. Hvis fx du har fået en bakterie ind som skal ud med det samme, så skabes diarré og opkastning for at fjerne ”fjenden”. Men det er ikke naturligt at have tynd mave, diarré, hård mave eller forstoppelse i længere tid af gangen. Tarmsystemet skal som alle andre dele af dig behandles, som det er skabt til for at kunne udføre de opgaver, det er skabt til optimalt. Og det kan det ikke, når det ikke får det mad og den ro den har brug for – og det er der mange, der ikke giver den i en almindelig hverdag.
Vi er for stressede til at tygge maden ordentligt og samtidig nedprioriterer kroppen energi til tarmsystemet, når du stresser rundt. Vi får dårlig fordøjelse, fordi vi spiser for meget af gangen og alt for meget forarbejdet mad; brød, pasta, sukker, alkohol, friturestegt mad og mad der har lang holdbarhedstid (jo længere din mad kan holde sig, jo sværere er det for kroppen at fordøje. Og fordøjelsen lider også under at vi drikker for meget kaffe, the og sodavand – og alt for lidt rent vand.
Og så er fordøjelsen i høj grad påvirket af at vi spiser meget af den samme slags mad (typisk sukker, mel, mælk) dag ud og dag ind. Selvom det kommer i forskellige afstøbninger så er indholdet det samme. Pizzabunden, pastaretten, sandwichen, wienerbrødet, knækbrødet, kagerne og kiksene har stort set samme bestanddele. Så selvom det vil lyde som en varieret kost at spise rundstykker til morgenmad, pastasalat til frokost og spaghetti bolognese til aftensmad, så er grund bestanddelene i en stor del af maden den samme; hvedemel! Og jo mere vi belastes af samme fødevare jo større er risikoen for at vi udvikler en intolerance mod den – og det påvirker i høj grad tarmene. Og selvom der ikke udvikles en intolerance, så er overdrivelse af noget aldrig godt. Og fx indtager vi kæmpe mængder er mælk, gluten og sukker uden at vi aner det, fordi det bliver brugt i så mange fødevarer for at få maden til at smage og have fylde. For meget af selv noget sundt er heller ikke godt.

Fordøjelsen bliver lige som alt andet i kroppen, mindre effektiv med alderen, men du kan altid optimere fordøjelsen uanset alder – og jo bedre fordøjelse du har tidligt i dit liv, jo bedre bliver din fordøjelse senere. Det er en dårlig investering at rende rundt med dårlig fordøjelse ret længe af gangen. 75 % af kroppen immunforsvar ligger i tarmens ca. 2 kilo bakterier. Bakterierne udgør et vigtigt værn mod fremmed bakterier og stoffer fra vores mad og drikker, så de ikke får lov at vandre videre ind i kroppen og gøre skade. Jo dårligere din fordøjelse virker jo dårligere virker dette værn.

Tag på "spis-og-træn-maven-flad-kursus.

Der er en lang række årsager til at fordøjelsen kan være dårlig;

For meget stress
Bekymringer
Nervøsitet
For stort sukkerindtag
Du spiser mad du ikke kan tåle
Du drikker ikke nok vand
Du drikker for meget kaffe
Mangel på motion
Mangel på grønsager og grove korn
Du tygger ikke maden grundigt
Mangel på fedt / for meget fedt
Uregelmæssigt måltidsmønster
For stort alkoholforbrug
Mangel på søvn
Dårlig fødevarekvalitet (du spiser for meget forarbejdet mad og junkfood)
Rygning
Medicin
 

En lær-at-slippe-tankerne-om-mad-øvelse

June 25, 2017

Mange af os har mad på hjernen fordi vi eksponeres for de velsmagende fristelser konstant. For nogen bliver det en mani – en besættelse – noget der ikke er til at styre. Og det føles som om det er slikskålen, bagerforretningen eller bland-selv-slik-afdelingen i supermarkedet der har overtaget styringen. Vi kender alle det at man ikke kan stoppe med at spise et-eller-andet, men har du det ofte sådan, så det har overtaget magten, så lav denne øvelse:

1. Identificér hvornår du IKK...


Continue reading...
 

Mangel på søvn gør dig tyk

August 16, 2016

Der er 5 gange større risiko for at du tager på, når du ikke sover nok, i forhold til hvis du sover nok. Dvs. du kan mindske din risiko for at tage på ved bare at sørge for at du får din nattesøvn. Undersøgelser viser at efter 2 uger med for lidt søvn giver et kilo ekstra fedt på kroppen. En af årsagerne til at du lettere tager på når du ikke sover nok, er fordi mangel på søvn betyder at du opholder dig i lys i flere timer end du ville hvis du sov nok. Ophold i lys stimulerer a...


Continue reading...
 

Har du fået det gule kort for at være for stresset?

July 19, 2016
For mange af os er det ferietid nu eller lige om lidt. Og for mange er det et meget kærkomment afbræk fra hverdagenes stress og jag. Jo mere stresset du er til daglig jo længere tid tager det at falde helt ned og glemme alt om arbejde – når du holder ferie.

Alt for mange af os bruger den første uges ferie på at komme helt ned i ferietempo, og så er vi der i en uges tid, for i den sidste uges ferie begynder tankerne oftere og oftere at vandre mod arbejdet igen, og måske begynder du e...
Continue reading...
 

Du skal vide hvor du er, for at du kan finde vejen til målet.

July 18, 2016
Et af de største problemer med almindelig kostvejledning er, at den ikke tager udgangspunkt i klienten, men i klientens problem.
"Jeg vil gerne tabe mig 10 kilo", siger klienten. Kostvejlederen siger; "så skal du bare gøre sådan her" - og en slankekost- (og evt. trænings-)plan præsenteres. Klienten går hjem med 10-20-30 nye "regler" at følge.

Måske er heldet med forløbet og klienten lykkes med sit forehavende, men problemet opstår, hvis planen lige som ikke passer til klienten. Hvis ...
Continue reading...
 

Kalorier er ikke sunde - eller usunde.

July 17, 2016
Kalorier er ikke sunde - eller usunde.
En kalorie er en enhed som madens energiindhold måles i. En kalorie er en kalorie og ikke andet. Eller jo; en kalorie kan ganges med 4,18 og så bliver den omdannet til 4,18 kJ (kilo Joule) 
:-) :-)
Men ellers er en kalorie bare en kalorie og ikke andet. En kalorie kan bære mikronæring og plantestoffer med sig - og på den måde kan kalorien bringe sundhed og energi, men kalorien er stadig bare en kalorie.
Ligeledes er det med en kalorie, der ikke indeho...
Continue reading...
 

Kan du ikke træne dine mavemuskler op?

July 7, 2016
Kan du ikke træne dine mavemuskler op? Ryster de når du træner dem? Har du ikke rigtigt lyst til at træne dem?

Så er du én blandt mange. Rigtigt mange af os har slatne mavemuskler - også selvom vi laver træningsøvelser for maven. Hvis musklerne ikke arbejder rigtigt, hvis de ikke KAN arbejde rigtigt og hvis du ikke lave optimale øvelser, så bliver musklerne ikke veltrænede og maven bliver ikke fladere.

Jeg har ofte mødt, specielt kvinder, der har trænet i årevis uden at brug...
Continue reading...
 

Spørgsmål: Hvorfor er min fordøjelse dårlig?

July 7, 2016

Fra Linda:

Jeg er oppustet nærmest året rundt. Jeg har prøvet at tage alverdens fibertilskud, men de gør bare min fordøjelse værre. Jeg prutter og har diarre og så er min mave stor som en spærreballon, når dagen er omme. Hvad kan være årsagen til min dårlige fordøjelse?

 

Svar:

Årsagen til at man har dårlig fordøjelse er vidt forskelligt fra person til person, fordi årsagen til at fordøjelsen er dårlig, ikke er den samme. Det der giver den ene dårlig fordøjelse kan ...


Continue reading...
 

TIPS TIL SOMMERTRÆNING - til træning i varmen

July 4, 2016

Når du træner i sommervarmen, er der god grund til at være lidt mere opmærksom end normalt. Når solen banker ned fra en blå himmel, har forskning vist, at præstationen i løbeskoene forringes med op til 15 procent, når temperaturen kommer over 25 grader.

På grund af vindafkølingen påvirkes du mindre på cyklen, men også her har varmen en negativ indflydelse.
Ikke nok med, at du ikke kan yde maksimalt ved høj varme – det kan også være ubehageligt. Ubehag og tunge ben er n...


Continue reading...
 

Nymanns Kostuddannelse - gå fremad uden at have lyst til at gå tilbage

July 3, 2016
Jeg har lige startet endnu en af mine kostuddannelser; Nymanns Kostuddannelse. Det er noget af det bedste jeg ved. Jeg elsker den begejstring der opstår. Jeg elsker at deltagerne bliver motiveret til at gøre en forskel både for sig selv og for andre. Der opstår sådan en mængde god energi.
Første modul er en introduktion til det hele - til hele tankegangen. En masse af det jeg underviser er grundviden, men jeg springer over alt det der ikke er vigtigt at vide for at hjælpe de fleste med...
Continue reading...
 

Alle kan spise det de vil. Ingen kan spise ubegrænset.

June 15, 2016

Kender du dem, der aldrig har problemer med vægten? Måske kender du endda nogen, som kæmper for at tage på, fordi de føler sig for tynde. Og det kan virke dybt uretfærdigt at nogen bare kan spise alt det de vil og ikke tage på, mens du bare skal spise en gulerod for meget, så boner det ud på badevægten. Der er bare ingen der kan spise ubegrænset og så ikke tage på. Det kan ikke lade sig gøre. Når der så findes nogen hvor det ser ud som om, de bare kan gufle løs og aldrig beta...


Continue reading...
 

Får du ondt i ryggen af havearbejde?

June 15, 2016

Det skulle jo være sundt at bevæge sig, men det kan føles som om det ikke er det, når kroppen værker kort tid efter at du er begyndt at luge, klippe, grave eller hvad du nu laver i haven på denne årstid. Der er ingen tvivl om at havearbejdet er sundt og godt for din krop, hvis du tænker over at bevæge dig hensigtsmæssigt og hvis du tager hensyn til din form. Jo dårligere form du er i, jo oftere skal du tage pauser, når du er i gang med det hårde arbejde. Jo bedre form du er i jo ...


Continue reading...
 

Overvåg dig selv

June 13, 2016

Overvågning er det nye sort. Der er mere og mere overvågning af os alle steder. Og nu kan du også overvåge dig selv i døgnets 24 timer. Vil du vide hvor høj din forbrænding er, eller hvornår det er bedst for dig at vågne, hvis du vil være frisk, vil du vide hvor høj din puls var til træning eller hvor mange skridt du har gået? Vil du holdes op på dine målsætninger og blive motiveret til at bevæge dig mere og sove bedre? Ja det lyder utroligt, men nu findes der et armbånd du ...


Continue reading...
 

Walk and talk - en gåtur med samtale

June 13, 2016

”Vi taler så godt, når vi går en tur”, sådan siger mange af mine klienter om gåture med deres ægtefæller eller kærester. I en travl hverdag kan det være svært at nå at tale om andet end hvem der skal hente og bringe til institutioner og fritidsaktiviteter, bleindkøb og skole-hjem-samtaler - med vores nærmeste allierede i livet; kæreste, ægtefælle og ven eller veninde. Og når der går lang tid imellem de dybere samtaler kan de være svært at få hul på det. En måde ...


Continue reading...
 

Gå dig slank! Gå dig rask og rørig.

June 11, 2016

Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Du bruger næsten lige så meget energi på at gå en kilometer, som du gør på at løbe en kilometer. Det kræver ikke investering i specielt udstyr for at du kan gå – og du har mulighed for at gå-træne i by og på land, på ferien og i frokostpausen, morgen og aften. Hvem kan med god samvittighed sige, at de ikke har tid eller råd til at gå?

 

At gå giver livskvalitet og energi

Gang er en af kroppens basisb...


Continue reading...
 

Gå for livet - power walking - aktiv gang - en rask gåtur

April 21, 2016

Powerwalking foregår i rask tempo med små, hurtige skridt og aktive arme. Hastigheden bør følge almindeligt travetempo. Med andre ord – du bør ikke gå for langsomt, men heller ikke så hurtigt, at du syrer til i underbenene eller får kramper under fødderne bliver stakåndet.
For de flestes vedkommende svarer det til ca. 6 km. pr. time eller 10 min. pr. km. I forhold til løb er Powerwalking mere skånsomt for led og sener, men super effektivt for kredsløbet.

Ved gang sætter du tus...
Continue reading...
 

Mine råd til dig, der vil leve en aktiv livsstil.

April 21, 2016
Jeg er så heldig at træning, motion og daglig bevægelse er en helt naturlig del af min dagligdag, for min mor har sørget for at jeg har været aktiv lige fra jeg kunne gå selv. Men sådan er det jo desværre ikke for alle. Så her er 5 af mine bedste råd til at komme godt i gang med træningen.
1.    sæt dig ind i hvordan du træner effektivt så dine træningspas generelt ikke tager mere end 30-40 minutter.
2.    vælg en træningsform som du kan lide – uanset hvad bøger og blade sig...
Continue reading...
 

Kroppen bliver god til det du gør med den - det ikke nødvendigvis godt :-)

April 14, 2016

Kroppen bliver kun god til det du gør med den. Vil du være god til karate, skal du træne karatebevægelser. Vil du være god til at svømme, skal du svømme. Og i begge tilfælde kunne du aldrig finde på at gå til gymnastik for at blive god til det. Det er logisk for de fleste.

Der hvor logikken slipper op, er når det kommer til muskeltræning. Så tror vi, at bare musklerne er trænet og har gjort ondt imens, så er vi kommet i bedre form.

Men sådan er det ikke.

Derfor er det ikke l...


Continue reading...
 

Tårevædende livsstilsforandringer - der varer ved!

March 27, 2016
Åh hvor har jeg haft mange tårer trillende ned af kinderne af at, både bliver interviewet til disse tv-programmer, og også af at se de færdige ord og billeder. Og nåe ja, så var der så også alle tårerne i de år vi lavede programmerne, som disse programmer handler om! Forstår du ingenting!? Så læs videre trygt videre alligevel.

Hver program varer 28 minutter og handler om Karoline, Tanja, Tina og Michael, som på inspirerende vis er smidt kæmpe overvægt, men vigtigere en...
Continue reading...
 

energievents.dk

March 27, 2016

Continue reading...
 

ENERGIEVENTS.DK

March 27, 2016
Jeg elsker mange ting - og mennesker selvfølgelig. Nogle ting giver en endnu større fornøjelse end andet. Og det gør fx de ugeevent/ferieuger jeg tilbringer i selskab med modne mænd og kvinder i sydens sol. I en del år har vi svedt, pustet og grinet os til tårer på Playitas, som er et aktivitetshotel og lejlighedskompleks på Fuerte Ventura.
Det er et fint sted på mange måder.
Jeg var blevet træt af Club La Santa og deres slidte boligforhold og dårlige service, så det var he...
Continue reading...
 

Min Facebook-side - kom med!

March 27, 2016
Jeg er ret glad for Facebook på flere måder. Jeg kan godt lide selv at finde ud af hvad der rør sig iblandt mine "venner" og jeg er vild med hvor hurtigt en besked kan komme rundt til en kæmpe menneske mennesker, der er interesserede lige netop i den besked. Fantastisk.
Kender du min Facebookside?
Klik her så toner den frem - og klik gerne like også! :-)

Fx skriver jeg skrev jeg der, dengang jeg lavede aftalen med Lidl om at levere en KÆMPE flok opskrifter til dem - som de GRATIS ...
Continue reading...
 

Sov sig til 2,5 cm smallere talje på 3 uger

March 27, 2016

Sov sig til 2,5 cm smallere talje på 3 uger

Det er en naturlig del af Nymanns Kostuddannelse, at kursisterne arbejder med sig selv og sine vaner. Ikke mindst for at kunne forstå hvordan det er, at ændre indgroede vaner og mønstre. Det kan give et bedre udgangspunkt for at være kostvejleder for dem der vil være det.
www.kostuddannelse.dk

På den kostuddannelse jeg kører i Århus lige nu, er vi lige færdige med 2. modul. Jeg er altid spændt på hvad der venter på 2. modul. For ...
Continue reading...
 

DILEMMA: Jeg får ondt efter træning. Hvordan forbedrer jeg min teknik?

March 20, 2016
DILEMMA:
Jeg får ondt efter træning. Hvordan forbedrer jeg min teknik?


LØSNING: Start blidt og blive mere smidig.
Hvis du træner forkert, kan du få overbelastningsskader og, på sigt, slidgigt, fordi du slider dine led forkert. Derudover får du ikke de ønskede resultater, når du laver øvelserne forkert. En god måde at få tjekket sin teknik er at se videoer på youtube og nøje studere øvelserne. Få eventuelt en anden til at filme dig, mens du træner, så du bedre kan se, om du lav...
Continue reading...
 

DILEMMA: Jeg er i god form, men vil gerne være stærkere. Hvordan øger jeg min muskelstyrke?

March 20, 2016
DILEMMA:
Jeg er i god form, me
n vil gerne være stærkere. Hvordan øger jeg min muskelstyrke?

LØSNING: Større belastning og færre gentagelser.

Du skal i gang med styrketræning, som mange kvinder ellers forsømmer. Det er synd – for det giver en rigtig god efterforbrænding og er vigtigt, hvis du er i gang med et vægttab, hvor ikke kun fedt, men også muskler ryger. Hvis du vil være stærkere, skal du løfte tungere, så du ikke er i stand til at lave lige så mange gentagelser. Alts...
Continue reading...