Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Du bruger næsten lige så meget energi på at gå en kilometer, som du gør på at løbe en kilometer. Det kræver ikke investering i specielt udstyr for at du kan gå – og du har mulighed for at gå-træne i by og på land, på ferien og i frokostpausen, morgen og aften. Hvem kan med god samvittighed sige, at de ikke har tid eller råd til at gå?

 

At gå giver livskvalitet og energi

Gang er en af kroppens basisbevægelser. Bevægelse og dermed gang er essentiel for vores sundhed og evnen til at gå ubesværet er essentiel for livskvaliteten. Bare tænk på de gange hvor du har haft en vabel eller skoene har klemt forkert, anklen har været forstuvet eller du har haft ondt i dit knæ, ryg, skulder eller et helt 10. sted; så er gangen påvirket og du kan ikke bevæge dig frit omkring – og det hæmmer dig i hverdagen og giver en følelse af begrænsning og dermed uro i kroppen. Gangbevægelsen er den hyppigst forekommende bevægelse for alle mennesker. Eller i hvert fald burde den være det. Problemet i dag er at vi sidder alt for stille: vi sidder stille i bilen, bussen, toget og flyveren, på kontorstolen, i kantinen, ved middagsbordet og foran fjernsynet og vi tager elevatoren og rulletrapperne. Og dermed får vi ikke gået de skridt som vi bør for at holde kroppen sund – og vores gangbevægelse bliver dermed ikke brugt nok, med forstørret risiko for skader og livsstilssygdomme til følge.

Du skal gå minimum 10.000 skridt pr. dag for at du bevæger dig nok til at holde kroppen sund gennem bevægelse. Husk; det er bare en minimums-anbefaling. Du får nemmest overblik over dine skridt ved at bruge en skridttæller. Brug den hver dag i minimum 14 dage og registrér evt. dine daglige skridt. Så får du hurtigt et overblik over om du bevæger dig nok.


I gang med gang

Som al anden træning bliver gåturen mest effektiv, hvis du varmer op inden du for alvor sætter det lange ben foran. Opvarmningen til gang er såre simpel; du skal bare gå, men ikke så raskt du kan. I de første 5 minutter du går sætter du stødt og roligt tempoet op, svinger armene mere og mere aktivt og så stiger pulsen og varmen i musklerne gradvist og det giver kroppen de bedste forudsætninger for at yde optimalt efterfølgende.

 

Når du går:

-       løft brystbenet så kropsholdningen er god

-       sving armene, med bøjede albuer så hænderne når næsten op i skulderhøjde, når armene svinges frem ad

-       træk albuen godt bagud, når armen svinges bagud

-       roter rygsøjlen. Tjek det ved at kigge ned på dit bryst. Du skal kunne se at højre side af brystkassen bevæges fremad, når højre arm svinges fremad og omvendt med venstre.

-       Sæt af med fødderne, så man kan se hele din fodsål

-       Gå med lidt større skridt end du føler er naturligt (til at starte med). Mange mennesker har tendens til at gå med for små skridt. Jo mindre skridt jo mindre bruger du balderne og får ikke optimal træning.

-       Gå skiftevis hurtigt og langsomt, med store og små skridt – så du varierer dit tempo og antal skridt pr. minut. På den måde bruger du mere energi på gåturen og kommer hurtigere i bedre form.

Skal jeg strække ud efter gåturen?

Udstrækning er altid en god ide, for ikke at få stive muskler og led. Men strækøvelser gør dig ikke mindre øm. Jeg anbefaler at du strækker ud 2-3 gange om ugen. Om du gør det i forbindelse med træning eller når du alligevel ser fjernsyn, det har ingen betydning. Bare du får det gjort!