Meditation er som at have sex med sjælen.

Sådan siger Sanne Ehdin, immunolog og forfatter til bla. bestselleren Det selvhelbredende menneske.Trænger du til et pusterum i dagligdagen, til at lade op med ny energi eller til at fokusere på dig og kun dig, så kan meditation give dig ro og plads i sindet til at opbygge energi og være til stede.

Meditation er for mange mennesker noget meget alternativt og kun for folk med flower power tendenser. Men fakta er at flere og flere mennesker bruger meditation i dagligdagen, som et pusterum til at komme i kontakt med sin krop, følelser, håndtere stress, for at være i nuet og hente ny energi.

Ligesom man tager bad for at holde kroppen ren, kan man også meditere for at holde sindet klart og nærværende. Regelmæssig meditation kan være meget velgørende for krop og psyke og har en række stimulerende virkninger. Den modvirker stress, sygdomme og depression. En halv times meditation siges at mindske stress lige så effektivt som en halv times rask gåtur eller jogging.

· Meditation er at vende opmærksomheden indad. Ind mod dit væsens kerne
· Meditation er at være stille. I stedet for at lade din bevidsthed flintre rundt fra tanke til tanke lader du den samle   sig om et enkelt emne.

Hvad er meditation?
Gennem meditation opnår du kontakt til et indre rum, et neutralt værested eller fristed. Ved at have kontakt til dette indre rum, øger du muligheden for bedre overblik, det bliver nemmere at prioritere hvad der er vigtigt. Ved at meditere øver du dig i at være tilstede hvilket bl.a. kan hjælpe dig til at være mere opmærksom på dine egentlige behov.

Meditation giver mulighed for at opnå ”indre stilhed”, som også kan kaldes ”ro i tankerne”. Du kan opnå større selvindsigt, fx større bevidsthed om hvordan du træffer beslutninger. Har du nogensinde overvejet hvorvidt det er dig der styrer dine tanker og følelser - eller er det dine tanker og følelser der styrer dig?

Mange mennesker bliver forskrækkede over de mange tanker, der pludselig myldrer frem, når de begynder at meditere. Pointen er, at alle disse tusinder af forstyrrende tanker hele tiden har været der. Men i travl og stresset hverdag, lægger vi ikke mærke til dem. Først når vi sætter os til at meditere, får vi øje på dem.

De mange tanker handler tit om bekymringer, angst, tvivl, skyldfølelser, misforståelser, had, vrede, jalousi, fattigdom, ynk og tusinder af andre triste ting. I bedste fald forstyrrer disse tanker vores sjælefred. I værste fald kan de påvirke vores helbred i negativ retning.

Essensen af meditation er at lære at gøre ingenting! Det normale menneske bruger 10 % af hjernens kapacitet. Resten ligger hen i det ubevidste. Problemet er, at de samme 10 % har det med at lave en masse rod i krop og tilværelse. Den mediterende træner i ikke at blande sig, men lade sindet være. Og det fortæller som regel hvad der er bedst for dig. For mange lyder dette meget mystisk. Men det er ikke mere mystisk end at det giver mening når man har prøvet det. 

Hvordan mediterer man?
Hvis du virkelig for alvor vil lære at meditere, så skal du gå på kursus. Masser af forskellige kurser på aftenskoler, i fitnesscentre og på specielle yoga- og meditationscentre. Du kan også lære noget ved at læse bøger om emnet. Men hvis du ved så lidt om emnet, at du er nødt til at spørge, så kan du foreløbig fint klare dig med mindre. Og her er altså et lillebitte lynkursus i meditation for begyndere:

· Find dig et sted, hvor der er så roligt som muligt
· Find et sted hvor du ikke bliver forstyrret af telefonen der ringer
· Find et sted hvor du ikke bliver forstyrret af andre der ”lige kigger forbi”.
· Anbring dig i en bekvem stilling; siddende eller liggende.
· Luk øjnene, luk af for ydre indtryk og fokuser på dit åndedræt.
· Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem næsen eller munden
· Lad en bølge af afslapning flyde gennem kroppen for hver udånding.
· Tæl ned fra 10 og lad hvert tal og udånding tage dit dybere ind i dig selv og blive mere og mere afslappet.
· Lad tanker, billeder, ideer og følelser flyde ubemærket forbi. I starten er det svært. Husk; øvelse gør mester.

Der findes mange forskellige former for meditation. Her er et par nemme måder:

Åndedrætsmeditation:
Ånd blidt ind, mens du langsomt tæller 1.. 2.. 3.. 4.. Hold vejret, uden at anstrenge dig, mens du langsomt tæller 1.. 2.. 3.. 4. Ånd blidt ud, mens du langsomt tæller 1.. 2.. 3.. 4.
Zen-meditation:
Her holder du øjnene let på klem og fokuserer på et lys, en blomst eller et andet ”behageligt” punkt foran dig.
Meditativ gang: gå i super-slow-motion og fokuser på din gang.

Når man går ind i en afslappet, meditation tilstand, er man ikke længere begrænset af tid og rum – og kan sammenlignes med, som de fleste har prøvet; ”at falde i staver”. Man lukker alt lyd og lys ude og er bare inde i sig selv. Med lidt øvelse kan den tilstand hentes frem, når du ønsker det, og tankerne kan kredse om det der er vigtigt.

Meditation er en disciplin og som alle andre discipliner: Jo mere regelmæssigt og koncentreret man udøver den, jo bedre bliver resultatet.