En strandtur er formodentlig ikke det første, der falder dig ind, hvis vi snakker effektiv træning. Men faktisk er stranden et glimrende fitnesscenter, hvis du vil arbejde målrettet med både udholdenhed og muskelstyrke. Med andre ord kan du med en stribe enkle øvelser i sandet give din træning en ekstra dimension. Hele fidusen er nemlig, at sandet er eftergiveligt, og du derfor skal arbejde ekstra hårdt og bruge musklerne ekstra meget for at lave de samme øvelser som på et hårdt underlag. Det kan du udnytte til at sætte ekstra fokus på specifikke områder af kroppen, eksempelvis ben og balder. Når du fx hopper i sandet, så skubber du noget af sandet væk med fødderne, og får slet ikke det samme afsæt, som hvis du hopper på et gulv.  Når du ikke får ikke den samme modstand fra sandet, bliver dine hop bliver derfor ikke så høje, og det må du kompensere for ved at anstrenge dine benmuskler mere og bruge ekstra meget kraft. Resultatet er, at du får du trænet musklerne mere på den samme tid – du kan altså booste din form ved at træne i sandet.
Også din kondition bliver forbedret, fordi pulsen bliver højere ved at løbe i sand end på et fast underlag som fx asfalt. Det skyldes igen, at du må bruge flere muskler for at komme frem. Og det samme gælder for energiforbruget, for når der bliver involveret flere muskler i bevægelserne, så bruger du mere energi - hvilket i høj grad også er gunstigt for vægttab og en generel bedre form. Det er selvfølgelig ikke helt lige meget, hvordan sandet er. Fugtigt og hårdtpakket sand har ikke samme effekt på dine øvelser, som hvis sandet er helt tørt og meget blødt. Er det længe siden du har dyrket motion, så kan du starte med at lave alle øvelserne på hårdt sand og gravist gå til mere løst sand. Er du vant til at træne, så tag udfordringen med det samme og træn løs i det bløde sand. Hent inspiration til øvelser herunder eller find på dine egne.
Gå & løb:
Smid skoene og løb eller gå en rask tur ned af stranden. Start i roligt luntetempo de første minutter og varier derefter rytmen, så du veksler mellem at løbe eller gå i hurtigt og i normalt tempo. Spurt, jog, løb, trask, spadser og gå. Brug intervaller, der varer minimum 30 sekunder og maks 2 minutter, efterfulgt af en tilsvarende ”pause”, hvor du blot går roligt eller løber i dit normale tempo. God for: Kondition.
Gakkede gangarter
Gå på sjove måder. Gå dybt nede i knæene og bliv dernede. Tænk på at holde hovedet i samme niveau hele tiden, så du ikke løfter kroppen op og ned. Mærk at fødderne synker dybt ned i sandet ved hvert skridt. Gå også oppe på tæerne, som om du har stilethæle på. Skift til at gå med så store skridt som muligt efterfulgt af bittesmå hurtige trippende skridt. God for: Udholdenhed i lår, underben og balder og energiforbruget er i top.
Hop, hop, hop
Hop løs. Hop på samlede ben, på ét ben, hop højt, hop hurtigt, lav skihop hvor det ene ben lander i sandet foran det andet og i næste hop skifter benene, så det andet ben er forrest. Hop fra side til side, hop frem og tilbage, hop og twist underkroppen og overkroppen i forhold til hinanden. Mærk igen, at du kommer dybt ned i sandet. God for: Konditionen og for styrken i dine fødder og ben