Eksperter fra blandt andet Odense Universitetshospital, anslår at der er flere end 50.000 danskere, der lider af cøliaki – som ikke ved, at de lider af det. Hører du mon til den gruppe?

Når man har cøliaki tåler man ikke gluten, som findes  i hvede, byg og rug. Og jeg hører selv til gruppen af folk der ikke tåler gluten. Jeg opdagede det ved et tilfælde. Nu er det næsten 12 år siden jeg stoppede med at spise gluten og hvor er jeg dog glad for at jeg opdagede det. Jeg havde ofte ondt i mine knæ, havde migræneanfald minimum en gang om måneden, havde altid spændinger i nakken og myoser mellem skulderbladene, jeg havde ondt ned i forsiden af hofterne og mine fødder gjorde ondt når jeg stod op om morgenen. Jeg havde også af og til en oppustet mave, men det var ikke så ofte, selvom det er et klassisk tegn på at man spiser noget man ikke tåler. Da jeg fjernede al gluten fra min kost forsvandt symptomerne stille og roligt. Og jeg kan være helt sikker på, at de kommer tilbage hvis jeg får gluten selv i mikroskopiske mængder.

Gluten findes i alverdens produkter, så nogle mener at det er besværligt at undgå, men jeg mener at det er besværligt at spise det for det giver så mange negative symptomer. En nem måde at lave en test om hvordan din krop reagerer på gluten, er ved at udelade gluten HELT fra din kost i 14 dage og så spise det igen. Først og fremmest vil du sandsynligvis kunne mærke en forskel, når du udelader det (du kan godt opleve en forværring af symptomerne til at starte med). Du får mere energi, bedre fordøjelse, pænere hud, mindre muskel- og ledsmerter osv. Når du så spiser gluten igen, så reagerer kroppen som regel kraftigere end før, så du ikke er i tvivl om det er godt eller dårlig for dig. Jeg kan på det varmeste anbefale at prøve det, hvis du syntes, at du er energiforladt, har problemer med blister i munden, har væskeophobninger, oppustet mave, svært ved at tabe dig, ”vokseværk” selv i en voksen alder, poser under øjnene og gigt.
Du kan læse meget mere om gluten og fødevareintolerancer i min bog Flad mave for altid.