Nogle gode grunde til at faste i 12-14 timer pr. døgn

November 5, 2020
En 12-14 timers daglig faste, eller spisepause, kan vi også kalde det, altså en frihed fra indtagelse af kalorieholdige fødevarer, kan gøre underværker for din sundhed, energiniveau, for din fordøjelse, vægt, forebyggelse af forskellige former af sygdomme. Hver gang du indtager kalorier, uanset hvor de kommer fra, så starter det en hel store fordøjelseshormon-, og enzymapparat i kroppen, fordi kalorierne i din mad de skal gøres til byggesten og næringsstoffer via kemiske og fysiske processer.
Når du IKKE indtager kalorier, altså lige tager en 12 timers pause, måske 13, måske 14 timer, fra at indtage noget der skal fordøjes, så giver du hele det system en lille pause fra at skulle fordøje, og samtidig kan al det, der er der, få al opmærksomheden. 

Du bliver lettere mæt og får kontrol over appetitten
12-14 timers faste pr. døgn giver en bedre appetitregulering og kontrol over appetitten. Det er en af de allervigtigste årsager til, at vi gør det som en del af mine slankeforløb. Men det er også vigtigt i forhold til at blive sund, frisk, glad, fokuseret og meget andet. Men hvis jeg lige skal holde mig til slankeprocessen, så giver fasten mindre knas på linjen imellem maven og hovedet, kan man lidt forenklet sige. Forstået på den måde at sult- og mæthedssignaler udsendes og registreres bedre efter at fordøjelseskanalen har haft en pause. Med en optimal fordøjelse er mavesækken tømt og maden optaget i løbet af 8 timer. Dvs. timerne ud over de 8 timer giver fred og ro i tarmene – og det er med til, ikke bare at fremme fordøjelsen, men også fremme mætheden – og evnen til at være sulten uden at få det dårligt.

En af de andre vigtige årsager til at indføre faste i 12-14 timer pr. døgn i forbindelse med en slankeproces er også, at rigtig mange af os spiser mange unødvendige kalorier efter aftensmaden, fordi det er der vi falder til ro, sidder stille, så kan vi mærke vi har en måde nogle udækkede behov, så kan vi sende noget ekstra mad ind der. Og samtidig kører meget af maden vi indtager der ind helt ubevidst og dækker ikke det behov man egentlig har.

Du bliver bedre til at regulere blodsukkeret
, når du faster.
Der er også undersøgelser der viser at regelmæssig faste forbedrer din insulinsensitivitet. Det vil sige du bliver bedre til at regulere dit blodsukker, fordi insulin, der er et hormon der indgår i din blodsukkerregulering, bliver mere aktivt, kan man sige lidt for simpelt. 
Så du forebygger fx type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, inflammation, forhøjet blodtryk og mavefedt, når du får en forbedret insulinsensitivitet. 

Leptin er et mæthedshormon og det virker bedre efter en fasteperiode
Din leptinsensitivitet bliver også bedre. Det vil sige, at du lettere bliver mæt, når du spiser, for leptin er et mæthedshormon. Måske bliver du ikke mere mæt i de første dage, men efter lidt tid så vil din appetit blive mere kontrolleret. Har du tendens til at overspise til daglig, eller i perioder, så vil du opleve at den der mere eller mindre ustyrlige appetit, den  bliver mindsket, hvis du lige kan holde dig i tøjlerne de første dage. 

Din appetitkontrol bliver meget bedre.
Når du faster udskiller du mindre af et hormon, der hedder ghrelin. Ghrelin skaber øget appetit, jo mere af det du udskiller, jo større vil din appetit være. Når du udskiller mindre af det vil du ikke blive så sulten. Når ghrelin produceres i større mængder, øger det din appetit, også selvom du har fået nok at spise. Når du har en bedre balance mellem leptin og ghrelin, vil du have meget lettere ved at styre din appetit uden at skal være viljestærk eller selvdisciplineret. 

Du får bedre hormonel balance og restitution
Når du faster regelmæssigt vil mængden af væksthormon stige. Væksthormon det er et restitutionshormon, som skal sørge for dine celler kan blive bygget op igen, og du kan blive friskere og stærkere igen. Så når væksthormonet stiger, så stiger evnen til at restituere din krop, det betyder at du vil have lettere ved at komme i god form og du vil have lettere ved komme dig over større idrætspræstationer, og du vil have mere energi i dagligdagen. Væksthormoner taler vi oftest om i forbindelse med doping, og de fleste tror at det er noget værre noget, men det er rigtig godt at få den mængde din krop selv kan producere. 
På den måde kan man sige at, 12-14 timers faste det er en slags mini doping., men den er lovlig og sund. 

Din appetit er styret af hvornår du plejer at spise
I de første dage hvor du faster i 12 timer, så er dine vaner sat rigtig meget på spil. Samtidig er din appetit meget styret af dine vaner, din døgnrytme, hvornår står du op, hvornår gør du hvad. Din appetit er meget styret af de steder du plejer at komme og hvad du plejer at spise og drikke de forskellige steder. Så du vil opleve sult – og sikkert stor sult – på bestemte tidspunkter – de første dage. Men det ændrer sig hurtigt.
Det er den første dag, det er den sværeste 
Det er den første dag, det er den sværeste, næste dag er lidt lettere, og tredje dag så glemmer du helt at du plejer at spise efter du har spist aftensmad og til næste formiddag, eller hvornår du planlægger din fasteperiode. 
Lynhurtigt er det en af de bedste vaner du har fået indarbejdet i din dagligdag, vil jeg gætte på. Så kom i gang, hvis du ikke allerede er i gang, så du får det prøvet af i det mindste, så kan du altid gå tilbage til det du gør lige nu, hvis det ikke gør en forskel for dig. 

Det allervigtigste er at du faster i 12 timer pr. døgn – for at få virkningerne. 
Det må gerne være mere, men det vigtigste er at du faster 12 timer og det cirka ligger på det samme tidspunkt hver eneste dag, så du ikke skifter med hvornår det ligger. Hvis din eneste mulighed er, at det skifter hvornår det ligger, så er det selvfølgelig det bedste valg for dig. Men har du muligheden for at lægge fasten hver dag, fx fra kl. 19 aften til kl. 7 morgen, eller kl. 20 aften til kl. 8 morgen, så er det sådan det bliver meste virksomt for din krop. 

Hvis du ikke kan faste i 12 timer i træk
En anden regel du kan følge, hvis du ikke kan faste i 12 timer pr. døgn; det er at lade være med at spise noget efter du har spist aftensmad/sidste måltid på dagen. Så lad os sige du kun kan have plads til 9 timers faste; så er det meget bedre end 8 timers faste, og 8 timers faste er bedre end 7 timers faste osv. Tag den mængde som du kan. 
Få det indarbejdet så det passer til dig, for det skal det, hvis du skal være slank nu og for altid, så er du nødt til at finde nogle vaner du giver at overholde. Som du gider at have i resten af dit liv. Uanset hvor virksomt en regel du følger, så er det ikke virksomt, hvis du ikke kan gennemføre det. Så det mest optimale det er det som du faktisk kan gennemføre. 

Prøv dig frem. 
Jeg kan på det varmeste anbefale dig at holde munden lukket lidt længere end normalt. 

 

Bevæger du dig mindre i coronatiden?

September 28, 2020

I gennemsnit bevæger vi danskere os 20 % mindre her i coronatiden, end vi gjorde før. Det er specielt dem, der i forvejen bevæger sig for lidt, der bevæger sig endnu mindre. Men også hos mange, der før var aktive, er mængden af bevægelse faldet.

Det er naturligt, at når vi ikke skal ud at handle, aflevere børnene i institutionerne, på arbejde og til fritidsaktiviteter, så er der noget af den mængde bevægelse vi har indarbejdet i vores hverdags-vaner, der forsvinder. Og når vo...


Continue reading...
 

Der er ingen, der har en super-forbrænding

August 25, 2020

Der er ingen, der har en magisk super-forbrænding
Jeg hører så tit folk fortælle om en eller anden de kender, der bare kan spise og spise og aldrig tager på af det. Og de siger noget der minder om ”jamen han/hun kan bare spise alt og han/hun tager ikke så meget som et gram på – og jeg skal bare kigge på en der spiser en flødebolle, så tager jeg på.”
 
Men der er INGEN, der kan overspise ...


Continue reading...
 

Spiser du for meget slik?

May 11, 2020

Da jeg var barn og ung, var slik- og chokoladeudvalget i alle butikker begrænset, og vi fik ikke søde sager særligt ofte. Sodavand og saftevand var noget vi fik til specielle lejligheder og is og desserter var forbeholdt fester, eller vi fik det, når der var noget specielt af fejre. I dag bliver vi fristet af slik og søde sager alle vegne, og mange føler ikke, at de kan styre deres indtag. Vi taler bare ikke om det. Vi gemmer slikpapiret væk eller spiser i smug, fordi trangen til sø...


Continue reading...
 

Jeg vil gerne tabe de sidste 5 kilo. Hvad skal der til?

April 28, 2020

Spørgsmål fra læser:
Jeg har tabt mig over 20 kg. Og mangler nu de sidste 5 kilo. Jeg går i fitnesscenter 3 gange om uge hvilket jeg også er rigtig glad for, men indtil nu har det kun være løbebånd og cykling.

Hvis jeg nu gerne vil tabe de resterende 5 kg på mave og lår, skal jeg så hellere lave mavebøjninger og lårøvelser på de maskiner, der er i centret? Jeg har prøvet dem, og jeg kan virkelig mærke musklerne. Jeg får bare ikke så meget sved på panden af det.

 

Svar ...


Continue reading...
 

Sjip dig i form. Hop er godt. Lær at hoppe, så det også føles godt.

April 21, 2020

Leg og hop dig i topform

Sjipning er ikke bare en børneleg, men også dybt seriøs træning. Som ikke mindst boksere sværger til, når de skal i kampform, fordi det både styrker koordination, kondition og forbrænding – og samtidig styrker det knogler og muskler i hele kroppen effektivt og på kort tid. Men mange kan ikke lide at hoppe. Fordi det er hårdt, gør ondt eller bækkenbunden er ikke i form til at klare trykket. Og så lader man være. men det handler, som med så meget andet...


Continue reading...
 

Du spiser mere af det end du tror. Og det har en værre virkning end du lige kan mærke.

April 12, 2019
Op igennem 1990'erne og 00'erne blev vi mega fedtforskrækkede. Så forskrækkede at nogle stadig ikke har rystet angsten for det fede af sig. Fedtforskrækkelsen skabte et nyt problem. For når der nu ikke skulle være fedt til at give maden smag, hvad skulle så være smagsgiveren? Hvem kunne vikariere og klare jobbet på en måde, så vi stadig fandt velbehag ved maden, når den nu var fedtfattig eller lige frem fedtfri?

I dag betaler mange prisen for de forrige års fedtfornægtelse. Overs...

Continue reading...
 

Nyder jeg julen mindre, fordi jeg ikke tager på?

December 9, 2018
Jeg tager ikke på, fordi det er jul eller når det er jul. Det gør jeg aldrig. Betyder det så at jeg ikke nyder julen? Og at jeg afskærer mig selv fra alt det gode? Betyder det, at jeg ikke forstår at nyde livet?
Når jeg træner næsten hver dag i hele december, betyder det så, at jeg er fanatisk og ikke kan slappe lidt af og tage den med ro og nyde juletiden?
Når jeg ikke tømmer fade, skåle og glas, når jeg er til julefrokost eller julearrangementer i det hele taget, betyder det så...

Continue reading...
 

Elektronikken forstyrrer din nattesøvn

October 9, 2018
Lyset fra din mobiltelefon, tablet, computer- eller tv-skærm undertrykker kroppens produktion af melatonin, som er et hormon du producerer når du sover. Melatonin er bla. ansvarlig for at du kan sove godt og vågne udhvilet, men melatonin indgår også i en række andre processer, der er vigtige for din sundhed.
Når melatoninproduktionen mindskes kan du få søvnproblemer – og/eller du kan l dig mere træt i dagtimerne. Udover at lyset fra udstyret forstyrrer, så arbejder hjernen også ...

Continue reading...
 

Tab dig i etaper og hold vægten for evigt

October 9, 2018
Alt efter hvor meget du skal tabe dig kan du med fordel opdele vægttabet i etaper. Skal du fx tabe 10 kilo, kan det være en god idé at tabe de første 5 kilo og så stabilisere den nye vægt i 3-4-5 uger. Når du har haft en stabil vægt i et stykke tid, så tager du næste etape. Taber du bare det hele på en gang, så er det sværere at holde vægten nede på sigt.
Når din kropsvægt mindskes har du brug for generelt at spise mindre end før. Mæthedsfornemmelsen er bl.a. styret af hvor...

Continue reading...
 

Hvordan holder jeg motivationen?

September 24, 2018
Det spørgsmål er nok et af de mest stillede spørgsmål, når det kommer til ernæring, træning, stressreduktion og søvn. Og jeg bliver også ofte stillet det spørgsmål.

Et hurtigt tjek på Google viser med al tydelighed, at vi ofte mister motivationen, og søger svar på, hvordan vi fanger den igen, og at vi jagter motivationen på mange forskellige måder. Det er ikke så simpelt at svare på, hvad der skal til, for at man kan holde motivationen, for det er så vidt forskelligt hvad v...

Continue reading...
 

Hvilke øvelser er gode, når man har knogleskørhed?

July 20, 2018

Hvilke øvelser er gode at lave når man har knogleskørhed i lænden? Jeg er 58, og trænger til at komme i form.
Hilsen Inga

 

Svar:
Knogleskørhed er, når knoglerne er afkalkede i en sådan grad, at knoglerne er porøse. Pludselige bevægelser og stor belastning skal undgås for at knoglerne ikke ”pulveriseres”. Det kan være smertefuldt at have og det kan være helt smertefrit. Risikoen for at få skader er dog lige stor, uanset om du har smerter eller ej. Der er ingen tvivl om at d...


Continue reading...
 

Holder du din form vedlige i sommerferien?

July 20, 2018
Eller lader du træning være træning, når du holder fri fra dagligdagen?
Den hyppigst benyttede undskyldning for ikke at bevæge sig er, at man ikke har tid. Det har jeg skrevet om en del gange, men i virkeligheden er det ikke et tidsproblem, de flest har. Det er et energi-problem; der er for lidt af den! Så sofaen er mere tillokkende eller hvor du samler energi til livet, når du er træt. Hvad er det, der tærer på din energi? Er du bevidst om det?

Det kan give dig energien tilbage at ...

Continue reading...
 

SPØRGSMÅL: Hvad er den mest effektive træningsform?

May 7, 2018

Jeg vil gerne i form her efter ferien. Hvilken form for træning skal jeg vælge for hurtigst at få resultater og hvor meget skal jeg træne for at det giver noget?

Anna Camilla Jørgensen

 

Kære Anna Camilla

Hvad der er den bedste træningsform og hvor meget man skal dyrke af den for at få resultat, afhænger af en række faktorer. Hvad vil du opnå med træningen? Hvad er dit udgangspunkt? Hvad er dine kropslige erfaringer? Hvor meget bevæger du dig i din dagligdag? Hvor meget tid ...


Continue reading...
 

Et højt blodsukker er usundt - også når det er letforhøjet.

March 7, 2018
Et højt blodsukkerniveau plus ophobning af forbrændingsprodukter kan føre til, at både sukkeret og forbrændingsprodukterne binder sig til proteiner både inden i og uden på dine celler. Det resulterer i at dine celler ændrer sig. De ændrer opførsel.
Det betyder kort fortalt, at det er møg-usundt at have et højt blodsukker. 1,5 millioner dansker skønnes at have et for højt blodsukker – uden at vide det. Til gengæld har de en masse symptomer på det, som så dækkes med medicin (...

Continue reading...
 

Der er én måde, der er rigtig for alle at spise.

February 25, 2018
Nej! Det er umuligt at alle spiser ens. Det er umuligt at 2 mennesker spiser ens. Vi lever individuelle liv. Vi har individuelle gener, præferencer og aktivitetsniveau. Nogen har brug for masser af grønsager - andre skal have få eller ingen. Nogen klarer sig godt uden kød, fisk og æg - og andre bliver syge, når de ikke får det. Nogen får forhøjet blodtryk af at spise for meget salt - og de fleste får det ikke. Det er umuligt at konkludere at alle skal spise ens. 
Men der er nogle gru...
Continue reading...
 

Hvordan går det med dine nytårsforsæt?

February 20, 2018

Nu er det 7 ugers siden vi sagde goddag til 2016 – og for 7 uger siden sagde mange af os ja til at få sundere vaner i 2016. Min erfaring siger mig at her 4,5,6 uger efter, da er mange røget tilbage i de gamle vaner eller indsatsen er ikke så stor som til at starte med – og i løbet af de næste 4,5,6 uger, der falder endnu flere fra. Vil du være på det ene eller andet hold? Du bestemmer det jo helt selv.

Er du ved at miste motivationen, så prøv at lave denne opgave og følg din pl...


Continue reading...
 

Træn i det fri

December 20, 2017

I Danmark er det let at træne ude året rundt

Det er utroligt få dage om året hvor vejret er uegnet til udendørs træning. Det handler om at have den rigtige påklædning. 

Når du træner i kulden så husk at tage flere lag tøj på. Du kan altid tage et lag af hvis du bliver kold. 
En god tommelfingerregel er at du klæder dig så du fryser en lille smule lige når du starter træningen, så passer påklædningen som regel, når du er kommet i gang.


Continue reading...
 

Energi og jul

December 13, 2017

Lige nu er det mørkt i flere timer i døgnet end det er lyst – og det tærer godt på energien.  Det er meningen at du skal have mindre energi i de mørke måneder og mere energi i de lyse måneder. Sådan er kroppen skabt til at leve i pagt med naturens gang. Mange af os har desværre svært ved at acceptere den øgede vintertræthed. Vi vil have den samme energi hele året. Sådan bliver det dog aldrig uanset hvor meget du ønsker det, men du kan tage toppen af trætheden ved at sørge f...


Continue reading...
 

Behovet for at gøre det ”usunde” vinder ofte

December 6, 2017


Når du ikke går tidligt nok i seng, så du kan få al den søvn du har brug for, så er det fordi det er vigtigere at tilfredsstille behovet for at være vågen (arbejde, surfe på nettet, sidde foran fjernsynet og få tankerne væk fra stress og jag) eller man kan sige at det er vigtigere at gøre de ting du gør, når du ikke går i seng, end det er at få søvn nok.

Det samme gælder for vægttab. Vil du gerne slanke dig og du ved hvad du gør ”forkert” i forhold til at komme ned i v...


Continue reading...
 

Juletid, motion og sundhed

November 29, 2017

Ja så må jeg til det; at skrive om juletid, motion og sundhed. Det er faktisk lykkes mig at undvige det emne i mange år, for jeg er stor tilhænger af, at man spiser julemad, som man har lyst og så lader det være resten af året, at man går op i sundhed og kropsvægt. Men vores madvaner er ved at være så groteske – også i juletiden, at jeg ikke længere kan lade være med at komme med et par tanker derom.

Naturlig føde
Vi mennesker er skabt til at spise naturlig mad, mad som vi se...


Continue reading...
 

Forbrænd de ekstra julekalorier

November 22, 2017

Vil du forebygge julesulets indtog på hofter, lår og mave? Føler du dig tung og træt i kroppen efter de første julefrokoster og hyggestunder med familie og kollegaer? Eller vil du bare være stærk og velformet? Jeg har lavet et træningsprogram til at lave lige der, hvor du er – ude eller inde. Programmet kræver ingen redskaber og du kan gå i gang med det samme. Programmet tager 25 minutter fra start til slut. Lav dette program 3-4 gange om ugen i de næste 4 uger – og så er krop...


Continue reading...
 

Julegaveideer – til dig

November 15, 2017

Hører du til dem, der ikke rigtigt kan finde på noget du ønsker dig, når du bliver spurgt om julegave- eller fødselsdagsønsker? Jeg har altid været dårlig til at huske hvad jeg ønsker mig, når jeg endelig bliver spurgt, men nu husker jeg altid på hvad jeg ønsker mig af gode oplevelser. Fx vil jeg gerne have at min træning skal være en god oplevelse – og så tænker jeg på hvad der skal til for at den er det. Og så ønsker jeg mig det der skal til. Nogen gange er det ting –...


Continue reading...
 

Hvorfor gør du det ikke?

November 8, 2017

Mange af os vil gerne træne mere, sove mere og bedre, spise sundere og vi vil også gerne tabe os. Dvs. vi har et mål – en målsætning. I dette land er de fleste af os også så oplyste, at vi godt ved hvad der skal til for at nå målet. Vi ved godt, at vi skal motionere mere og spise mindre – og hvad det rigtige er. Dvs. vi ved også godt hvordan vi skal gøre for at nå vores mål. Men hvorfor gør vi det så ikke? Hvorfor gør vi ikke det der skal til, for at vi når vores målsæt...


Continue reading...
 

Følelserne styrer langt mere end fornuften

November 1, 2017

Mange af os vil gerne træne mere, sove mere og bedre, spise sundere og vi vil også gerne tabe os. Dvs. vi har et mål. Og i dette land er de fleste af os også så oplyste, at vi godt ved hvad der skal til for at finde tid til at træne mere, sove bedre og mere, og vi ved også godt hvad vi skal spise for at tage på og for at tabe os. Dvs. vi ved også godt hvordan vi skal gøre for at nå vores mål. Men hvorfor gør vi det så ikke? Hvorfor gør vi ikke det der skal til for, at vi når v...


Continue reading...