Kender du dem, der aldrig har problemer med vægten? Måske kender du endda nogen, som kæmper for at tage på, fordi de føler sig for tynde. Og det kan virke dybt uretfærdigt at nogen bare kan spise alt det de vil og ikke tage på, mens du bare skal spise en gulerod for meget, så boner det ud på badevægten. Der er bare ingen der kan spise ubegrænset og så ikke tage på. Det kan ikke lade sig gøre. Når der så findes nogen hvor det ser ud som om, de bare kan gufle løs og aldrig betaler med ekstra kilo, så er det fordi de har en højere forbrænding, og/eller fordi de ikke spiser for meget i forhold til deres forbrænding. Der er en variation i hvor meget hver enkelt af os forbrænder dagligt – og stadig har et normalt stofskifte. For højt og for lavt stofskifte er usundt i længden og skal behandles. Så dem der har en høj forbrænding har ikke nødvendigvis et usundt højt stofskifte. Det der gør forskellen på dem og dig (hvis du hører til dem, der ikke føler de kan spise noget som helst for meget uden at tage på) er at de ikke føler sig begrænset af den mængde mad de spiser. Hvis du har større lyst til at spise end din forbrænding kan nå at følge med til, så vil du føle at du skal begrænse dig for at du ikke tager på. Dem der siger at de kan spise det de vil uden at tage på, har helt ret. De har bare ikke lyst til at spise ubegrænset. De har ikke lyst til at spise mere end det de forbrænder igen. Jo større følelsesmæssige udsving, jo flere mad-afhængigheder du har opbygget og jo mere usund din krop er jo større appetit vil du sandsynligvis have – og dermed føle at du skal holde dig selv i kort snor for ikke at spise mere end du forbrænder.
Når overskriften så hedder: Alle kan spise hvad de vil. Ingen kan spise ubegrænset, så er det fordi du kan også spise alt det du vil. Det er blot ikke sikkert at du vil spise en masse – fordi du så betaler med en øget kropsvægt og bukser der strammer. Så hvis du spiser den mængde kalorier der skal til for at du kan holde vægten, så spiser du den mængde mad du vil – også selvom du har en større appetit. Spiser du mere end du forbrænder så spiser du stadig det du vil – du betaler bare med ekstra kilo fordi du ville spise for meget.
Hvis du konstant har lyst til at spise for meget i forhold til din forbrænding, så er det min erfaring at den eneste måde at få det i balance er ved at finde ud af hvorfor du har lyst til at spise så meget og/eller bevæge dig så lidt.