Bevæg dig, for det giver energi i form af opkvikkende hormoner og et pusterum i hverdagen. Vi får mere energi, end vi investerer, når vi træner. Selvom du synes, du er flittig og løber et par gange om ugen, er det ikke nok, for det gælder om at bevæge sig hver eneste dag – og det behøver ikke være decideret træning. Specielt her i den mørke tid er bevægelse alfa omega for at du får energi – også selvom de mørke timer ikke lige frem indbyder til stor aktivitet.

Den hurtigste måde at hente energi igennem træning i denne tid er ved at dyrke højintens og kortvarig træning. Dvs. træne hårdt men kort, når du træner og sørg derudover for at få masser af bevægelse og motion i dagligdagen. – og så lave langvarig rolig træning derudover. Fx 30-60 minutters gåtur med familien, veninderne eller alene med en lydbog i ørerne. Gå så meget du kan komme til. Cykling i roligt tempo, svømning, Pilates, Yoga og visse danseformer kan også virke som langvarig rolig energigivende træning.

Kom ud og få dagslys
Dagslys er vigtigt for din energi og din krops fornemmelse for døgnets rytme. Hvis du vil hjælpe dig selv til at sove bedre, så kom ud i lyset, mens det er der.  Det skarpeste lys finder du om morgenen og formiddagen– det gælder også i gråvejr. Selv på en overskyet dag vil du få 10 gange så mange af lysets stråler som hvis du opholder dig i kunstigt lys indendørs. Gå ud når du alligevel taler i mobiltelefon, sid ude og spis din frokost eller når du holder kaffepause. Tag dine børn og familie med ud, når det er weekend. Og så er det selvfølgelig en god ide at træne udendørs. Du kan fint lave armstrækninger, benbøjninger og øvelser med håndvægte, elastikker og bolde udendørs og på den måde slå flere fluer med et smæk!

Her i den mørke tid er det bedst at træne udendørs i de lyse timer, men tidspunktet på dagen du træner er ikke så afgørende for om du får energi eller ej. Det der tæller er om du får det gjort. Og er du ikke morgenfrisk men har det bedre med træning sidst på eftermiddagen eller om aftenen, så er det der du skal træne. Er du morgenfrisk og har tid der, så er morgenen et godt tidspunkt at træne – specielt fordi så har du fået det gjort og du har adrenalinkicket at komme igennem resten af dagen på.

Sov mere om vinteren
Mange af os sover lige så meget om sommeren som om vinteren, også selvom dagslyset aftager.  Så tænder vi bare mere lys indenfor for at holde os vågne. Men vi har behov for at følge årstidernes skiften og sove mere om vinteren, for at have energi nok i løbet af dagen. Forskning viser, at hvis vi ikke får sovet nok, har vi fem gange så stor risiko for at blive overvægtige og en øget trang til sukker og alkohol. Vi har desuden større risiko for at blive syge, fordi tarmsystemet, der står for 75 procent af vores immunforsvar, restituerer om natten. Det betyder også at vi kan få problemer med fordøjelsen, når vi ikke sover nok.
Vi producerer væksthormon i de første 4 timer af nattesøvnen, og de næste 4 timer producerer vi de hormoner der skal til, for at vi restituerer psykisk. Sørg derfor for at få omkring 8 timers søvn hver nat og prøv at gå i seng og stå op på samme tidspunkter uanset om det er hverdag eller weekend. Ja, det lyder kedeligt, men hvad vil du helst; have energi, glæde og overskud – eller ændre din soverytme hver weekend?