Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Hvem kan med god samvittighed sige, at de ikke har tid eller råd til at gå? Man kan gå når som helst og hvor som helst i 2 minutter eller 2 timer. Alt tæller i sundheds- og kalorieregnskabet.

Vidste du at samtlige af dine celler i hele kroppen er på arbejde, når du går?
Vidste du, at det koster næsten lige så mange kalorier at gå en kilometer som at løbe en kilometer?
Vidste du, at pulsen kan komme lige så højt ved gang på en bakke eller trapper som ved løb?

Gang er menneskets naturligste og mest benyttede bevægelse. Når du går, er alle kroppens celler på arbejde og de skal alle samarbejde for at du kan bevæge dig fremad. Netop derfor er gang så sundt og energigivende. Og så bruger du næsten lige så meget energi på at gå en kilometer som at løbe en kilometer, så også energiregnskabet ser godt ud, når du går en masse skridt.

Gang er undervurderet som træningsform, fordi det ikke føles udmattende og giver masser af syre og ømhed, når man går en rask tur – og derfor er der mange der anser det som ligegyldigt i forhold til at holde formen. Men det skal ikke gøre ondt før det gør godt!

I jagten på den gode grundform og velformede ben begynder mange ivrigt at løbetræne. Og løbetræning er også sundt og godt – hvis kroppen kan holde til det. Men går du fra at have et stillesiddende job og ikke har dyrket motion af særlig belastende grad i lang tid, så er kroppens sener, muskler og led simpelthen ikke stærke nok til at klare den store belastning som kroppen udsættes for. Og derfor oplever rigtigt mange at få betændelsesskader i sener og led, når løbetræningen intensiveres. For dig, der bare ”ikke er født til at løbe” er gang en fremragende måde at holde form og figur på toppen – hvor som helst og når som helst.  Og så er gang en fremragende måde at klargøre kroppen til lange løbeture. Gåturene styrker nemlig sener, muskler og led, så de stødt og roligt bliver klar til at du kan intensivere dine løbeture, hvis du er løber. Så gang er godt for os alle.

Gang kan opdeles i 3 forskellige dele:
1: træning
2: motion
3: transport

For at komme i bedre form, skal du træne. For at få bevæget dig nok i det daglige kan du bruge gang som motionsform og så bruger du gang til at transportere dig rundt i dit liv. Og alle dele er vigtige for at din krop bliver sund og for at du får masser af energi.

Gang som træning
Når du går aktivt med hele kroppen og det er god fart i skoene, så bruger du stort set lige så meget energi på at gå en kilometer som på at løbe en kilometer. Det betyder at energiforbruget er højt og dermed er iltoptagelsen i musklerne høj. Når iltoptagelsen bliver udfordret jævnligt så bliver dine celler bedre til at optage ilt. Jo mere ilt musklerne kan optage jo bedre kan forbrænding af sukker og fedt foregå – og du kan yde endnu mere – og du forbrænder stofferne langt bedre i alle de timer, hvor du ikke er så aktiv. Så ligesom løb kan forbedre din kondition og din sundhed, så kan veltilrettelagte gåture holde din form ved lige eller du kan forbedre den endnu mere. Og inkluderer du bakker og trapper i din gangtræning kan du booste dit energiforbrug og din form på et minimum af tid.
Gang som motion
På de dage hvor du ikke træner, er det en kærkommen gave til din krop at du går i 30-60 minutter i roligt men stadigt aktivt tempo. Selvom pulsen ikke er i top og syren i benene er ikke-eksisterende, så er de lange rolige gåture med til at øge dit energiforbrug, styrke dine muskler, sener og led. Du får frisk luft, afstressning og tid til at tænke din dag igennem. 

Gang som transport
At tage trappen både op og ned, gå hen til kollegaen i stedet for at ringe/sende en mail, at gå fra bilen ind i supermarkedet, gå rundt i haven, når du gør rent og rydder op osv., der hvor du transporterer dig selv rundt er også sundhedsgivende og styrkende for kroppen, så jo mere du kan bevæge dig rundt i det daglige uanset hvor mange skridt ad gangen jo bedre er det for din sundhed. Når du bærer din egen kropsvægt rundt stimuleres alle celler i hele kroppen, fordøjelsen får hjælp, musklernes cirkulation øges, leddene smøres, knoglerne belastes og energien kan strømme bedre.

Gang som social motionsform
Gang kan kombineres med den times venindesnak enten i mobiltelefonen på vejen eller ved at I faktisk mødes og går sammen, gang kan kombineres med transport til og fra arbejde, til og fra møder, på ferien, på forretningsrejsen, når du er på familiebesøg. Gang kan kombineres med samvær med børnene som cykler ved siden af, med hyggetimen med kæresten osv. Man kan altid gå og have hyggeligt socialt samvær samtidig, og når gang bruges som træningsform kan man presse hinanden og sørge for at holde tempoet oppe undervejs.

Alle kan gå, men går du rigtigt?
Pga. vores inaktive dagligdag, hvor vores muskler ikke er aktive nok, har kroppen en tendens til at glemme hvordan den går mest effektivt. Så når vi endelig går, så bevæger vi os ikke korrekt. Når du går skal ryggen rotere og skridtene skal have en vis længde, for at kroppen arbejder optimalt. Men mange af os er i så dårlig form at når vi går, så tager vi små skridt hvor musklerne ikke arbejder optimalt. Fx arbejder ballerne ikke nævneværdigt, når du går med korte skridt i forhold til lange skridt. Når ballerne arbejder bedre, så arbejder musklerne i ryg og mave endnu bedre og dermed bliver hele gangbevægelsen endnu bedre og sundere for kroppen.
Sådan går du rigtigt:
- løft brystbenet, så kropsholdningen er god
- sving armene så hænderne når op i brysthøjde, når armene svinges frem ad
- træk albuen godt bagud, når armen svinges bagud
- rotér rygsøjlen. Kig ned på dit bryst for at tjekke om du roterer. Du skal kunne se at højre side af brystkassen bevæges fremad, når højre arm svinges fremad og omvendt med venstre.
- Vis fodsålerne! Sæt af med fødderne, så man kan se hele din fodsål hver gang du tager et skridt.
- Gå med lidt større skridt end du føler er naturligt (til at starte med). Mange mennesker har tendens til at gå med for små skridt. Jo mindre skridt jo mindre bruger du balderne og får ikke optimal træning.

Sæt farten op – på den gode måde
At gå i et tempo, der giver dig bedre iltoptagelse og høj forbrænding, kræver at du går aktivt på den rigtige måde. Går du ikke optimalt syrer benene til og musklerne kan spænde forkert op og give ubehag. Når du går aktivt, så fokusér især på at rotere ryggen og bruge armene. Jo bedre du roterer og bruger armene, så de hjælper mave- og rygmuskler med at dreje ryggen, jo længere skridt tager du og jo mere aktive bliver dine ben- og ballemuskler.  Og jo bedre dine benmuskler kan arbejde jo mindre er risikoen for at de syrer til.