Gå og løb for livet

I dag er mange mennesker nødt til at lære at bevæge sig korrekt igen uanset om det handler om at gå en rask tur med korrekt teknik eller løbe med korrekt løbestil. Vi er født med en motorisk udvikling, som vi følger helt fra spæd og til vi er udvoksede. Pga. det samfund vi i dag lever i bliver nogen af os nærmest ”handicappede” i vores bevægelser allerede fra barnsben.
 
Men også i vores voksenliv får vi indkodet forkerte og ensidige bevægelser, fordi vores arbejdspladser, bilen, bussen, toget og vores hjem er indrettede, så vi sidder i uhensigtsmæssige stillinger i mange timer. Kroppen er ikke skabt til at sidde og stå stille i så mange timer som vi gør, og når vi så endelig skal bevæge os, så bevæger vi os forkert, fordi musklerne ikke er i form. Forkerte bevægelser gentaget mange gange vil altid give os unødige spændinger og i sidste ende resultere i smerter og/eller kroniske skader som er svære at rette op på.

Hvis kroppen er vant til at sidde eller stå stille i mange timer, vil det være det kroppen er bedst til. Og chokerer man så pludselig kroppen med fx en løbetur på 5 kilometer, så er kroppen bare ikke parat til det – og man vågner op næste morgen med ondt i hele kroppen.

Smerter er den hurtigste måde at lære kroppen at noget ikke er behageligt på. Så har træning af den ene eller anden slags givet os smerter, så er det svært at overbevise os selv om at tage træningstøjet på igen og lave træningen igen. Og samtidig kan det give os en krop der egentlig er i endnu dårligere tilstand, på trods af træningen – hvis bevægelserne ikke er udført korrekt. Derfor er den rette introduktion til træning så vigtig. 

Der er mange træningsbøger på markedet for tiden – og det er jo bare skønt, for så er det noget for en hver smag. Samtidig er mange træningsbøger mere rummelige i dag end tidligere, fordi vi er blevet mere opmærksomme på vigtigheden af at træne, som et helt menneske med alt hvad det indebærer: stress, kost, udstyr, målsætninger, personlighed osv.  – og det indgår i træningsbøgerne. Tidligere handlede træning bare om træning af den fysiske krop – og der blev ikke lavet et link til vores psykiske krop og tilstand. I dag arbejdes mere med motivation for træning end nogen sinde før. Alt sammen rigtigt godt, for så er der noget for os alle.

Jeg har valgt at anmelde 3 træningsbøger der handler om at komme godt i gang med løb og gang. Løb og gang kan man jo lave hvor som helst, når som helst og det koster kun et par gode sko og man er i gang.

Jeg har vurderet bøgerne udfra min baggrund som forfatter til 7 bøger, mine uddannelser inden for træning, livsstil, sundhed, stress og coaching, samt mine mange års erfaring med undervisning inden for træning og sundhed mv..

Bøgerne vurderes på en skala fra 1-6, hvor 6 er det bedste.

Generelt kan siges om disse tre bøger:

- de giver lyst til at gå i gang med aktiviteten
- de giver en baggrundsviden omkring aktiviteten om hvorfor man skal blive motiveret netop til den type træning
- de understreger vigtigheden af at komme godt i gang
- de understreger vigtigheden af at arbejde med kvaliteten i træningen
- de er ikke grundige nok i beskrivelsen af hvordan man bevæger sig korrekt i træningen
- Illustrationerne er ikke fyldestgørende eller mangler detaljer


Power Walking
Bogen er en lille og overkommelig bog som giver en god introduktion til det at gå en rask tur. Power walking er blot et ”finere” navn at bruge om en rask gåtur. Ca. halvdelen af bogen består af træningsprogrammer på alle niveauer, så der findes et program for en hver smag, form og målsætning, hvilket er en af bogen styrker. Bogens forfatter understreger at det er vigtig at gå med korrekt teknik, men desværre hverken beskrives eller illustreres korrekt gangteknik ikke.
 
Derudover rummer opvarmningen ikke de nødvendige bevægelser for at opvarmningen kan få topkarakterer. Specielt savner jeg at der laves rotationer med ryggen i opvarmningen – for rotation i ryggen er meget vigtig, når man går. Og i dag går mange mennesker uden tilstrækkelig rotation. Det samme gælder for strækøvelserne. Bogen rummer ikke tilstrækkeligt med stræk for de muskler som er så ”medtagede” af vores stillesiddende eller stillestående bevægelser i dagligdagen. Ved du alt om hvordan du skal gå korrekt, så er her en bog med gode træningsprogrammer til at opnå bedre form og komme til at gå lange seje ture.

Bogen får karakteren 3.

Gyldendals Løbebog
Bogen rummer alt hvad man kan ønske sig at vide om løb lige fra hvordan man klæder sig på, ruster sig til den lange løbetur, hvordan man løber korrekt uanset hvilken løbestil man har (vi lander nemlig forskelligt på vores fødder), til muskeltræning som er så vigtig for at have styrken til at tåle alle de stød kroppens led udsættes for på løbeturen og til hvordan man forebygger og behandler de mest almindelige løbeskader.

Alt i alt er bogen et rigtigt godt redskab for alle lige fra dig, der aldrig har prøvet at løbetræne til supermotionisten, der vil gennemføre et maraton. Bogen kan med fordel bruges som opslagsbog, hvis der er emner man vil fordybe sig i og andre man ved alt om. Jeg savner korrekt udførsel af strækøvelserne i bogen, som ellers er rigt illustreret både, når det gælder muskel- og smidighedstræning. Modellen runder ryggen, specielt i stræk der kræver at han holder ryggen ret for at bevægelsen er korrekt. Når man vælger modeller til at vise øvelser i en bog, skal de kunne vise øvelsen korrekt.
 
Jeg ved godt, at det ikke er sikkert at læseren kan lave øvelsen korrekt, men hvis modellen ikke viser øvelsen korrekt, så kommer man i hvert fald slet ikke tæt på at gøre øvelsen korrekt, når man læser bogen. En generel regel er, at det som bliver vist kopierer læseren og udfører ca. 70-80 % korrekt. Dvs. er modellens udførsel kun 70-80 % så bliver læserens endnu dårligere. 90 % af alle mennesker lærer bedst ved at se, så selvom beskrivelsen af øvelserne er ok, så er det stadig billedet vi har i hovedet og som vi forsøger at efterligne.

Derudover savner jeg en forklaring på i hvilken rækkefølge at muskeltræningsøvelserne skal laves, samt hvornår man skal lave hvilke og med hvilken intensitet og tempo. Følger man rækkefølgen af illustrationer i bogen, vil man bryde en af de gyldne træningsregler om at man ALTID skal lave specifikke rygøvelser næstsidst i sit træningsprogram – og maveøvelser til sidst. Specifikke ryg- og maveøvelser skal altid laves efter man har løbet og efter man har lavet alle andre øvelser for at de ikke er trætte, når man laver mere krævende øvelser.

Bogen får karakteren 5


Løbebog for kvinder
Bogen rummer rigtigt mange gode emner med holistisk tilgang til det at løbe. Bogen handler meget om at holde motivationen, også når det bliver ”hverdag”, om tøj og sko, ekstra udstyr, stress, yoga, udrensning og kost. Bogen kommer hele vejen rundt om mennesket, der skal løbe, hvilket klart er bogens styrke. Bogen understreger gang på gang at det er vigtigt med en god løbeoplevelse – og den kommer fra en realistisk målsætning og god introduktion til løbet – og det byder bogen alt sammen på.
 
Derudover beskæftiger bogen sig med forfængelighed i forhold til løb, som måske er det der afholder flest kvinder fra at komme godt i gang med løb. For hvis man syntes at man føles tung og lynhurtigt bliver gasblå i ansigtet af at løbe, så kan det holde nogen hjemme på sofaen.

Bogen giver masser af gode råd til at blive de mest almindelige undskyldninger for ikke at løbe kvit. Derudover rummer bogen en god beskrivelse af hvad der motiverer os og hvordan man kan arbejde med motivation. Jeg mangler en beskrivelse af korrekt løbeteknik samt øvelser der fremmer løbet. Specielt når bogen rummer så meget andet godt, skal den også rumme disse beskrivelser for at være fuldendt. Bogen handler også omkring håndtering af stress, som jo er et uundgåeligt emne i dag. Her mangler jeg information om søvn i forhold til stress, for en god nats søvn er alfa omega for stresshåndtering.
 
Derudover mangler jeg beskrivelse af hvordan man udregner sin træningspuls. I træningsprogrammerne indgår forskellige pulsintensiteter, men der gives ikke grundig gennemgang af, hvordan man finder sin træningspuls. Bogen henvender sig til førstegangsløberen eller hende der ikke har løbet meget – og derfor bør pulsudregningen beskrives grundigere.

Bogen får karakteren 4