Når du indtager tilstrækkelig mængde monoumættede fedtsyrer, øger du din insulinfølsomhed. Og jo bedre din insulinfølsomhed er, desto mindre fedt lagrer du på maven.

Når du har for meget fedt på maven, så er din insulin-følsomhed nedsat eller er sat helt ud af spillet (type-2-diabtes), men ved at indtage monoumættet fedt, så kan du øge din insulinfølsomhed. Og jo bedre insulinfølsomhed du har jo mindre fedt lagrer du på maven. Så det monoumættede fedt er altså en gave til at få fjernet mavefedtet – og samtidig får du en række andre gavnlige virkninger, så jeg anbefaler, at du spiser monoumættet fedt til alle dine måltider. Og lader det sig ikke gøre, så i hvert fald til alle hovedmåltider.
Det monoumættede fedt kan overordnet set opdeles i disse kategorier:
1. olier
2. nødder og kerner
3. oliven
4. avokado

Sørg for at tilføje noget af dette fedt til hvert måltid, hvis du vil se taljemålet blive mindre med rekordfart. Undersøgelser viser, at du taber dig meget mere om taljen, når kosten har et godt indhold af monoumættet fedt i forhold til samme mængde mad med en anden fedtsyresammesætning – og du taber dig endnu mere ved at tilføre fedtsyrer end ved at skifte de samme kalorier ud med fx brød, pasta, ris og kartofler.

De monoumættede fedtsyrer findes i alle fødevarers fedtstoffer og olier, men der er fødevarer, der har en langt højere andel af dem end andre. Og det er dem, der kategoriseres under monoumættet fedt. Og tro det eller lad være, men de monoumættede fedtsyrer har mere end nogen af de andre fedtsyrer en gavnlig virkning på at få mængden af mavefedtet ned. Specielt fedtet der sidder inde omkring organerne har det monoumættede fedt en gavnlig virkning på. Og det er ikke det eneste som det monoumættede fedt virker godt på. Adskillelige undersøgelser viser, at det monoumættede fedt har en gavnlig virkning på hjerte-karsygdomme, visse kræft former og så har det en forebyggende virkning på udviklingen af type-2-diabetes.

Her er en liste over gode kilder til monoumættet fedt. Spis 1 spsk af olierne til hvert måltid – eller spis 10-20 nødder eller mandler, spis 1-2 spsk kerner, 8-12 oliven eller spis ½ avocado.

Kilder til monoumættede fedtsyrer:

Avokado
Avocadoolie
Cashewnødder
Cashewsmør
Hasselnødder
Hasselnøddeolie
Hasselnøddesmør
Macadamianødder
Macadamiaolie
Makrel
Mandelsmør
Mandler
Mayonnaise, økologisk
Oliven
Peanuts
Peanutsmør
Olivenolie
Pekannødder
Pesto med olivenolie
Pistacienødder
Rapsolie
Sild, marinerede
Torskelever/pate
Æg/æggeblomme
Ål

Vi skal helst indtage lige dele mættet, monoumættet og polyumættet fedt gennem kosten, gerne en lidt større andel monoumættet fedt. Et højt indtag af monoumættet fedt sænker blodets samlede kolesterolindhold. Specielt mængden af den farlige LDL kolesterol, der fremmer åreforfedtning, sænkes når du indtager tilstrækkeligt med monoumættet fedt. Det monoumættede fedt fastholder samtidig et pænt højt indhold af den gode HDL-kolesterolpartikler, der fjerner fedt fra blodbanen og dermed hæmmer aflejring af fedt i karvæggen. Specielt rapsolie har har vist sig at have nogle specielle gavnlige virkninger i forhold til at forebygge hjertesygdomme, fordi rapsolien indeholder en umættet fedtsyrer der hedder, alfa-linolensyre.