Motivation stammer fra det latinske ord movere, som betyder ”at flytte sig, eller bevæge sig”. Men når vi bruger ordet i det daglige, så dækker det over en følelse – noget du er. Hvordan bliver man så motiveret for noget, hvis man ikke er det i forvejen? Når jeg føler mig motiveret for noget, så betyder det nærmere at jeg ikke kan lade være. Når jeg er motiveret for at spise sundt, så er det når jeg ikke kan lade være med at gøre det. Når jeg er motiveret for at løbe, cykle, styrketræne, lave EFFEKT og danse, så er det fordi jeg ikke kan lade være. Så at være motiveret er for mig noget jeg føler, når jeg ikke kan lade være med at gøre noget bestemt. ”Ikke at kunne lade være” betyder at det bare sker. At der ikke skal bruges noget energi på at gøre det. Når man ikke føler sig motiveret for noget bestemt, så er det det samme som, at man ikke har lyst til det. Dvs. man kan godt lade være – for ikke at sige, man kan sagtens lade være – og så skal man bruge viljestyrke på at gennemføre det, man har sat sig for. Man skal være disciplineret. Jeg har ikke lyst til at leve mit liv på viljestyrke eller ved at være disciplineret. Dog er der mange, der kigger på mig, mit arbejde og min livsstil og syntes at jeg er vældig disciplineret, men det er jeg overhovedet ikke. Jeg har meget lille disciplin og meget lidt viljestyrke. Når jeg alligevel formår at gennemføre en lang række ting, som andre bruger disciplin og viljestyrke på at gennemføre, så er det fordi jeg ”ikke kan lade være”. Det er simpelthen et dårligere valg at lade være end at gøre det, end at gøre det – og så er det jo nemt ”at være disciplineret og viljestærk”.
Selvfølgelig skal man bruge noget viljestyrke og disciplin, når man vil starte på noget nyt – for det kan jo være svært at vide hvad det er og hvordan det virker, før man har gennemført det i en periode. Fx meditation; for at jeg nåede til at jeg ”ikke kan lade være” med at meditere, da skulle jeg bruge min viljestyrke til at få det gennemført. Jeg skulle skrive det i min kalender og huske mig selv på, at jeg gerne ville lære det og huske mig selv på at jeg troede at det ville være bedre at meditation er en del af min dagligdag end at det ikke er. Men lige så snart jeg havde fanget essensen og mærket virkningen, så var det svært ”at lade være” at have det som en del af min ”trænings-program”.
Du kan måske nemmere følge mig, hvis jeg giver dette eksempel:
Første gang du smagte noget slik, chokolade, en kage eller hvad du nu har hang til i dag, da fik du en god oplevelse – og det var ikke svært at få lyst til at spise det igen – og du ”kan ikke lade være”, når du får det tilbudt. På samme måde kan det faktisk blive med alle områder af din livsstil. Hvis du bare har viljestyrke nok til at gå i gang og blive ved længe nok til at det kommer til at føles godt.
Desværre forbinder mange mennesker sund livsstil med afsavn og kedelig mad. Min opfattelse er, at vi misforstår hvad der er sundt og hvad der ikke er. Vi tror at jo mere fedtfattig maden er jo bedre og vi tror at kaffe og sukker er en essentiel bestanddel af vores kost, som skal indtages i større mængder for at give energi. Jeg oplever, at når man først har smagt al den sunde gode mad der findes og man har fundet den type mad man kan lide at lave og spise, så vil man ikke bytte for noget andet, for det er det mest glædesgivende valg. Men mange af os ved ikke at det kan føles sådan, fordi mange har erfaringer med at få det dårligt og blive sulten, når vanerne ændres. Og det er klart at der lige kan være en indkøringsperiode, hvor kroppen skal vænne sig til noget andet, men kroppen er så unik og fantastisk at den lyn-hurtigt giver dig belønning for din indsats, så du får mere energi, overskud, glæde, bedre søvn, smukkere hud og OVERSKUD – og så er det ikke svært at holde sig fra de sunde valg; SÅ KAN DU NEMLIG IKKE LADE VÆRE….