Når du vil tabe dig gennem løb skal du træne, så hårdt du kan uden at overbelaste kroppen. Men det betyder ikke, at du skal være gasblå i ansigtet og have metalsmag i munden efter hvert træningspas. Du træner din krop, så hårdt som muligt ved at variere dit løb, så du ikke bliver overbelastet og så restitutionstiden ikke er så lang, så du kan træne ofte og dermed får mange kilometer tilbagelagt. Dvs. du skal lave en blanding af hårde og korte træningspas og lange og rolige træningspas. På den måde får du optimalt gavn af alle minutter investeret i løbeturene. Træn intervaltræning i maksimalt 25 min fx ved at løbe intervaller med fuld fart i 40 sekunder og så roligt løb i 3 minutter og så gentages det igen 5 gange. Husk grundig opvarmning og nedvarmningsløb efter intervallerne. Dagen efter løbes langt ved lav hastighed – fx 35-45 min i roligt tempo. Hold så en løbefridag, hvor du fx går en tur, hvis du føler at benene er friske til det, ellers holdes træningsfri. Og dagen efter laves igen intervaltræning osv. På den måde får du gavn af intervaltræningens boost af forbrænding og iltoptagelse og de lange ture giver et godt energiforbrug og træner muskler og led til at tåle de hårde belastninger af intervaltræningen. Og på den måde bliver kroppen heller ikke ”doven” i sin forbrænding. Hvis kroppen belastes med den samme belastning (samme tempo og samme antal kilometer) hver dag, så vænner kroppen sig til belastningen og energiforbruget pr. tilbagelagt kilometer bliver mindre. Det er smart hvis målet er at løbe langt, hvor det gælder om at kroppen bliver så økonomisk som mulig, men da dit mål er at bruge så meget energi som muligt, så hjælper variation i din træning kroppen til at holde energiforbruget oppe.  (ovenstående forslag til træningsprogram kræver at du er vant til at løbetræne. Hvis du starter fra bunden, så gå ind på www.iform.dk og find et løbetræningsprogram for begyndere og følg det.)

 

Hvis du løber 3 kilometer i dag med 10 kilometer i timen og ikke er i form – og du så træner regelmæssigt i fx 12 uger og så igen løber 3 kilometer med 10 km/t så vil du bruge færre kalorier på at løbe turen efter du er i bedre form. Dvs. kroppen bliver mere økonomisk med sit energiforbrug jo bedre form du kommer i. Det gode er dog, at det kun gælder for den bevægelse der udføres. Dvs. man bliver kun mere økonomisk til at løbe ved at træne løb – og ikke hvis man cykler. Derfor gælder det om hele tiden at variere sin træning, hvis målet er at have så højt energiforbrug som muligt. Derudover gælder det om at gøre træningen hårdere eller i det mindste holde samme fornemmelse af hvor hårdt det er hele tiden. Tænker du; endelig føles løbeturen ikke hård, eller nu kan jeg tage 30 mavebøjninger uden at kunne mærke det, så trænger du stensikkert til at få justeret dit træningsprogram. Alt efter hvor hurtigt du keder dig med den samme form for træning eller det samme træningsprogram, jo oftere skal du skifte træningsprogram.

Og så er det en god ide at lave styrketræning, når du gerne vil tabe dig og i høj grad også når du løbetræner meget. Styrketræningen forebygger løbeskader, fremmer dit tempo og holder din muskelmasse vedlige eller øger den, så du ikke mister kalorieslugende muskler, når du løbetræner meget.