Søvn er ved at være en mangel vare i det vestlige samfund, hvor lys og elektronik holder os vågne døgnet rundt. Men du bør måske overveje flere timer på langs – for søvn er nemlig særdeles vigtigt for din sundhed.  For konklusionen klar: søvn, og stress, har en afgørende betydning for dine resultater på badevægten.  

Vi kender det alle. En dårlig nats søvn og morgenen starter med at man er uoplagt og træt. Om formiddagen frister alt hvad der er sødt – alt hvad der kan få gang i den dvaske krop og hjerne. Og det fortsætter lige indtil man skal i seng – intet i kroppen er helt på 100. Men én ting er at være knap så skarp, noget andet er, hvis det også det påvirker badevægten og helbredet.
Når vi sover genopbygges kroppens muskler, styrkes immunforsvaret og hjernen lagrer viden og vi bliver stærkere og skarpere til dagen efter. En god nattesøvn er  simpelthen fundamentalt for din sundhed – præcis som mad og motion er det.
Men kan du så sove sig slank? Nej, for selvom den oplagte konsekvens af mere søvn, betyder mindre tid til at spise, så viser forskning også at mere end 9 timers nattesøvn øger risikoen for at tage på. Faktisk er søvnkvaliteten, altså hvor tungt du sover og hvor uafbrudt søvnen er, vigtigere end hvor længe du sover. Så hvis du tidligere forgæves har kæmpet for at holde dig fra fedende fristelser, så kan det være at bedre søvnkvalitet kan hjælpe dig på vej.  Det er formentligt et af de mest magelige sundhedsråd du nogensinde får!

Hvor stort er søvnbehovet?
Hvor meget søvn man har brug for er individuelt og varierer desuden med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder, jo ældre man bliver. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er otte timer plus/minus en time. Generelt siger man, at man får tilstrækkeligt med søvn, hvis man føler sig udhvilet, frisk og energisk om dagen. Tilstrækkelig med søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og funktioner som hukommelse og indlæring.
Enhver der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne, men sover du ikke nok i længere perioder ”vænner” kroppen sig til det og du mærker ikke symptomerne i samme grad. Men det betyder ikke at de ikke er der. Lige som rygere heller ikke kan mærke hvor dårligt rygning er, så kan du heller ikke nødvendigvis mærke hvor dårligt konstant mangel på søvn er for din daglige energi, velvære, kreativitet og overskud.

Sov godt
Hvis du har problemer med at sove, enten fordi du ikke kan falde i søvn eller fordi du vågner for ofte i løbet af natten, eller hvis du ikke føler dig veludhvilet og frisk, når du vågner om morgenen – eller hvis du blot ønsker at forbedre kvaliteten og kvantiteten af din søvn, så prøv nogle af følgende teknikker:

• Mørklæg dit soveværelse.
• Lav ikke andet end at sove i dit soveværelse (sex er også ok – selvfølgelig)
• Vær udendørs i min. 20 minutter dagligt – og meget gerne mere
• Motionér dagligt. Ikke nødvendigvis træning hver dag, men motion så du får rørt kroppen. Kunne passende foregå udendørs, så slår du to fluer med et smæk.
• Flyt mobiltelefon og andre elektriske apparater, så de står min 1½ meter fra dig – og gerne i et helt andet rum.
• Ryd op i dit rod. Rod i soveværelset giver dårlig energi i rummet og gør din søvn mindre afslappende.
• Brug en god hovedpude, så dit hoved kan ligge i en naturlig stilling og formes efter din nakke og hoved – og sørg for at holde den ren.
• Se ikke fjernsyn lige inden du skal sove. TV’et giver lys og masser af uro til nervesystemet.
• Vær mæt, når du lægger dig på puden. Sult forstyrrer nattesøvnen. Og det samme gør for meget mad lige inden sengetid. Så vær mæt men ikke propmæt, når du lægger hovedet på puden.
• Tøm hovedet inden du lægger det på puden. Har du mange tanker om alt hvad du skal nå i morgen og hvad du nu skal huske, så tag en blok med i seng og skriv alting ned. På den måde ved du at du nok skal huske det hele og du kan roligt gå i drømmeland.
• Når du ligger i sengen: Tænk på 3 episoder fra din dag, hvor du var virkelig tilfreds med dig selv og hvor du følte glæde – og lad disse episoder blive i hovedet til du sover. Så starter du nattesøvnen med mindre stress og smukke følelser, som gør søvnen bedre.

Læs mere om søvn i min bog Kom af med din stress.

Godnat og sov godt.