Væk med appelsinhuden!

Det siges, at 90 pct. af alle kvinder får appelsinhud i større eller mindre grad.


Hvis det var meningen fra naturens side, at det skal være en naturlig del af kroppen, hvorfor synes vi så ikke, at det er attraktivt!? Det er naturligvis, fordi appelsinhud ikke er et sundhedstegn. Så selv om det er normalt, at så mange af os får det, så er det ikke naturligt.

En naturlig sund krop har ikke appelsinhud. Appelsinhuden opstår, når cellerne ikke får tilført tilstrækkelig med næring til at kunne vedligeholdes eller opbygges optimalt. 80 pct. af din indsats mod appelsinhuden bør ligge i dine daglige kostog motionsvaner, og så giv de sidste 20 pct. til den »ydre« indsats (cremer og olier).

 
Hvad er appelsinhud?

Appelsinhud (eller cellulite) er fedt, der har hobet sig op i en forandret hudstruktur. I læderhuden ligger der altid et lag fedt, der fungerer som kroppens isolation og polstring, og som sikrer kvinden, at hun har energi og næring nok til f.eks. at blive mor.

Fedtet ligger kapslet ind i små rum mellem overhuden og musklerne. Når vævet ikke får tilført tilstrækkelig med næringsstoffer, herunder vand, bliver bindevævet stivere og trækker sig lidt sammen, og så opstår de små fordybninger i huden, der er så karakteristiske for appelsinhud. Samtidig vokser fedtcellerne i læderhuden og skyder op i den svage hud som de små buler, vi så kalder appelsinhud.


Hvorfor cremer har begrænset effekt

Uanset hvor dyre cremer mod appelsinhud er – og uanset hvilke forbedringer de lover, så kan de faktisk ikke gå gennem læderhuden og nå ned til der, hvor appelsinhuden virkelig er. Cremer og lotioner kan kun påvirke de yderste lag af huden, og derfor virker de ikke alene.

Men det kan bruges som et supplement til sund kost og træning. For virkelig at få has på hytteretten på lår, balder og arme skal du gå meget dybere; indenbords i kroppen,
og den eneste vej er gennem munden og gennem bevægelse af musklerne.
 
Sådan undgår du appelsinhud

I fase ét er appelsinhuden usynlig udefra, og her starter nedbrydningen af huden, og alle ødelæggelserne »grundlægges «, fordi blodkarrene skades pga. manglende næring. Når blodkarrene bliver skadet, bliver blodtilførslen til området hæmmet og dermed tilførslen af næringsstoffer til huden. Samtidig giver de skadede blodkar en udsivning af væske mellem cellerne.

Du kan spise nok så sundt, men kan næringsstofferne ikke nå ud til området, så kan de ikke komme ud og gøre noget gavn. For at øge blodtilførslen og få blodkarrene repareret skal der byggesten til.
De gode byggesten er antioxidanter, vand og protein. Og blodstrømmen øges også ved børstning af huden. Børst med tør børste af naturhår.

Træning påvirker blodtilførslen

Bedre bindevæv Læderhuden består af bindevæv, som skal forbedres for at hytteretten forsvinder. Det er, når læderhuden bliver svag, at fedtcellerne og vandet får lov at blive synligt gennem huden. Hudens primære vandbeholder er læderhuden.

Så for at holde huden hydreret kræves en velfungerende og velopbygget læderhud. Når kroppen er i underskud af vand, vil den altid hente vand, der hvor den har mindst brug for det i forhold til at overleve. Så når du ikke drikker tilstrækkeligt med vand, vil kroppen hente væske fra læderhuden.
Jo mindre vand huden indeholder, jo mindre kan huden »hjælpe« andre steder i kroppen, når der opstår mangel på vand.

Så jo bedre  bindevævet i læderhuden er vedligeholdt, jo sundere er kroppen. Huden består af materialerne collagen og elastin som også indgår i bindevæv.  Collagen og elastin består af  aminosyrer (proteiner). Proteiner får du fra kød, fisk og æg – og du skal spise det til hvert måltid. Husk at tygge maden godt.


Cellerne skal have vand

Alle kroppens celler indeholder vand, og ligeledes gør alle cellerne, der udgør hudens elementer. Jo mindre vand cellerne indeholder, jo dårligere fungerer cellerne og dermed huden.

Dehydrerede celler har sværere ved at holde på næringsstofferne, som er vigtige for cellens stofskifte, og affaldsstofferne har lettere adgang eller har sværere ved at blive transporteret væk fra cellen. Dette gælder for alle kroppens 70-100 trilliarder celler og ikke kun huden.

 
Har du velfungerende cellemembraner?

Når cellen tilføres tilstrækkelig med næringsstoffer, vil cellemembranerne kunne fungere optimalt. Cellemembranerne giver cellerne deres form og virker som »vagtværn « for, hvilke stoffer der får adgang ind og ud af cellerne. Jo bedre cellemembraner, jo bedre fungerer cellerne. Cellemembranerne består af fedt og aminosyrer (proteiner). Og disse skal tilføres via kosten.

Overskydende væske giver appelsinhud

Er der overskydende væske mellem cellerne, forstyrrer det deres evne til at kommunikere med hinanden og fungere som en enhed. Væsken skaber mellemrum, hvor hver fedtcelle fra det subcutane fedtlag kan trykke sig igennem og skabe appelsinhud.

Den overskydende væske kan komme af en lang række forskellige årsager. Hyppigst pga. dårlig fordøjelse, indtagelse af fødevarer, som man er intolerant overfor, dårlig fordøjelse, manglende indtagelse af vand, for stor indtagelse af sukker osv. Sollys, rygning og usund kost giver øget mængde frie radikaler.


Øget mængde frie radikaler ødelægger vævet. Ødelagt væv øger risikoen for appelsinhud. Den eneste måde at hindre frie radikaler i at skabe ødelæggelser er at indtage antioxidanter i tilstrækkelig grad og ved at mindske belastningerne fra overdreven soldyrkning, rygning og usund kost.

Stop inflammationen

Når cellerne ikke fungerer optimalt enten pga. dårlig blodtilførsel, manglende næring eller angreb fra frie radikaler, reagerer immunsystemet og skaber inflammation i området. Reaktionen på inflammation er, at huden bliver rød og varm pga., at blodkarrene dilaterer (bliver større).

Det er det samme, der sker, når du f.eks. bliver solskoldet. Når kroppen skaber inflammation,  er det for at beskytte kroppen og er gavnligt på kort sigt, men inflammation pga. konstant dårlig vedligeholdelse og ødelæggelser er usundt i længden.


Exfoliering virker

Jo ældre vi bliver, jo længere tid tager det for at forny cellerne i hele kroppen. Derfor ældes vi. Det samme sker med hudcellerne. Ud over at det tager længere tid at forny cellerne, så indeholder de også mindre og mindre vand, jo ældre vi bliver.

En måde at holde hudcellerne »i form« er ved at exfoliere, som det hedder, når man fjerner døde hudceller. Dette kan ske kemisk ved hjælp af forskellige hudprodukter,
men kan i høj grad også ske mekanisk ved at børste huden.

Når du fjerner de døde hudceller, signalerer det til kroppen, at den skal producere nye hudceller. Nye hudceller ser alt andet lige yngre ud end de døde, og derudover vil nye celler være mere standhaftige over for det subcutane fedts vandring op mod overfladen.