Skip to main content

Har du ømme og stive led uden at vide præcis hvorfor? Hvis du er grundigt undersøgt, og der ikke umiddelbart er noget galt, så vil jeg først og fremmest se på, om du spiser noget, du ikke tåler, og om du får tilstrækkeligt med fedt. Hvis du spiser mad, der belaster din krop negativt, så resulterer det i øget inflammation – og det kan for nogen mærkes i leddene, som smerter og ømhed.

Og for at starte med det nemme. Fiskeolie, hørfrøolie, hampefrøolie er et MUST, når du har ledsmerter (uanset om du kender årsagen til ledsmerterne eller ikke). Mangel på den type fedtsyrer, du får fra disse kilder, kan give ledsmerter, så tag gerne et tilskud af det og spis fede fisk så ofte som muligt. 1 spsk. fiskeolie eller 1 spsk. hørfrø-/hampefrøolie dagligt.

Hernæst er det værd at afprøve hvad det gør ved dine led at udelade fx sukker. Der er så mange, der har ondt i kroppen (og hovedet) fordi de har en slags tømmermænd pga. overspisning af sukker.

Noget andet der også ofte kan give uforklarlige ledsmerter (og hovedpine) er gluten. Det kan også være andre fødevarer, der skaber det. Man kan have en reaktion på gluten uden at man har cøliaki. Gluten finder du i hvede, rug og byg – og alle produkter lavet deraf. Det er en større indsats du skal gøre for at fjerne det for det indgår i mange fødevarer, men det kan være det hele værd. Giver en udelukkelse af gluten i 2-3 uger ikke en forbedring, så ville jeg prøve at fjerne raffineret sukker og se om det gør en forskel. Nogle af os reagerer negativt på fruktosen, som udgør halvdelen af raffineret sukker. Og det kan give ledsmerter (og dårlig fordøjelse).

Craig