Af Birgitte Nymann

Mit bedste råd til at finde årsagen til at vægten ikke går ned, er at du analyserer din livsstil:

1) Sover du nok? Søvnen påvirker dit valg af fødevarer og mindsker din forbrænding. Du generelt bør du ligge i din seng i 8 timer og sove i min. 7 af dem hver nat.

2) Er din fordøjelse god? Går du regelmæssigt på toilettet – og føler du at din fordøjelse er optimal? Dårlig fordøjelse kan mindske forbrændingen  og påvirker din optagelse og produktion af vitaminer mv. Jo færre vitaminer du optager jo større er risikoen for at du overspiser for at din krop føler at den har fået nok.

3) Spiser du regelmæssige måltider? Bedst er det få 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, for at balancere blodsukkeret. Jo bedre blodsukker, jo bedre fedtforbrænding og bedre energi, som måske gør at du får lyst til at bevæge dig mere – og holder færre pauser i løbet af dagen. Samtidig giver stabilt  blodsukker mindre risiko for at spise forkert.

4) Spiser du balancerede måltider? Er der både protein, fedt og kulhydrater i hvert af dine måltider? Og hvordan er fordelingen? Spis flest grønsager og mindst brød. Spis mest kød, fisk og æg og mindre af det dårlige fedt.

5) Går du min. 10000 skridt dagligt? Du skal bevæge dig min. 10000 skridt dagligt for at du rører dig nok – og rigtigt gerne mere.

6) Træner du effektivt nok? Hvis du træner, giver du den så gas mens du er i gang – og bliver du af og til øm i musklerne? Ellers er din træning for blid og din krop vænner sig til at forbrænde meget lidt på aktiviteten.

7) Drikker du nok vand? Mangel på vand kan resultere i større appetit. Drik 1/3 af din kropsvægt i deciliter vand fordelt over hele dagen. Drik 2-3 dl af gangen.

8) Husker du at stress af? Stress kan i høj grad mindske forbrændingen og øge fedtlagringen. Er du stresset i længere perioder kan det resultere i vægtøgning eller mindsket vægttab i forhold til indsatsen.

9) Får du nok kostfibre? Du skal indtage 25-35 gram kostfibre dagligt. Kostfibre mætter godt og stabiliserer blodsukkeret, og samtidig giver de bedre fordøjelse.  Grønsager du skal tygge længe på indeholder generelt mange kostfibre og det samme gør tørrede bønner og linser.

10)  Er det væskeophobninger, der gør dig tyk? Væskeophobninger kan hverken spises eller trænes bort. Væskeophobninger opstår fx når kroppen er stresset eller indtager mad den ikke har godt af. Årsagerne er mange og jeg kan ikke give et generelt råd til at slippe for væsken, men alle ovenstående punkter påvirker også væskeophobningerne i kroppen.


Af Birgitte Nymann

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters daglig motion for at holde sygdom fra døren og fremme sundheden. Men det kan være svært at vide om man egentlig når de 30 minutters bevægelse, med mindre man har længere perioder af bevægelse som direkte kan måles.

Forskningsstudier har fundet frem til at man skal gå minimum 10.000 skridt om dagen, for at bevæge sig nok. Så mange skridt holder sundheden i top. Ved at tælle dine skridt, kan du registrere, om du bevæger dig nok dagen igennem. Du skal tage minimum 10.000 skridt om dagen, for at holde dig fysisk sund og rask.

En ganske simpel skridttæller, også kaldet et pedometer, kan tælle dine skridt for dig. Skridttælleren tæller hvert et skridt, du tager dagen igennem.

Gang er en af kroppens basisbevægelser, og påvirker alle kroppens muskler på én gang – på den gode måde. Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Og det er blot ved almindelig gang og gangbevægelser i dagligdagen.

Når du går, sammentrækkes alle kroppens muskler, som stabiliserer og bevæger leddene. Det øger flowet af næringsstoffer og ilt ind i - og affaldsstoffer ud af - muskler og led.

Den øgede cirkulation forbedrer lymfestrømmen og strømmen af ledvæske ind og ud af leddene. For kroppen som helhed gælder, at dit immunforsvar styrkes, dit stofskifte stiger, din sundhed forbedres og dit velvære ryger i top.

Motivationen øges
Det ser ud til, at en skridttæller spiller en stor rolle i forhold til motivationen, Der er ingen tvivl om, at det at kunne måle aktivitetsniveauet sort på hvidt med et tal, er en motiverende faktor i sig selv. For nogle går der sport i at nå flere og flere skridt hver dag.

Det kan sammenlignes med de populære kampagner, hvor man cykler til arbejde og laver konkurrencer afdelingerne imellem.

På samme måde kan skridttælleren bruges af endnu flere, da alle almindeligt fungerende mennesker benytter sig af gangen fra de står ud af sengen om morgenen til de går i seng om aftenen.

Du bliver overrasket over, hvor mange eller få skridt de forskellige dagligdags aktiviteter hver især står for. Er du én af de mange, som dagligt sidder bag skrivebordet, vil du måske blive chokeret over, hvor lidt du egentligt bevæger dig.

Du skal selv prøve det – og du finder hurtigt ud af, hvor du kan hente nogle skridt og noget mere bevægelse, og dermed holde dit samlede aktivitetsniveau tilstrækkeligt højt til at opnå en større sundhed, forebyggelse og forbedring.

Du vil finde ud af, at det godt kan betale sig at parkere længst væk ved indkøbscenteret, tage trapperne, gå til bageren efter morgenbrødet mv. – det hele tæller, og det tæller mere end du regner med.

Sæt den i bukserne
Skridttælleren sættes fast med en lille klips i bukselinningen, så tæt på bækkenet som muligt. Her registreres bækkenets bevægelser under gangen, og registreres, som skridt på den digitale tæller.

Det er meget simpelt – ikke ”fancy” men praktisk anvendeligt. Skridttælleren registrerer alle skridt under gang og løb.

Forskellige gå-former
Udover de daglige skridt kan du også lægge skridt til regnskabet ved at tage træningsskoene på og komme ud over stepperne. Bare 5 minutters rask gang gør en stor forskel.

Rask gå-tur
Tag noget godt fodtøj på og gå en rask tur inden du forlader arbejdspladsen, inden du tager på arbejde, i frokostpausen eller efter aftensmaden. Hvert skridt sænker den skadelige virkning af stress på kroppen, giver dig overskud, velvære og går du i dagtimerne får du også styrket kroppens produktion af D-vitamin, som er så vigtig for knoglernes styrke.

Power walking
Power walking er en rask gå-tur hvor der fokuseres på at bruge armene mere aktivt end ved almindelig rask gang.

Armene bevæges i større bevægelsesudslag og trækkes meget aktivt frem og tilbage. Samtidig nedsættes skridtlængden en smule samtidig med at frekvensen øges – så du går med korte, hurtige skridt.

Stavgang
Stavgang er gang med specialkonstruerede stave, der er tilpasset den enkeltes højde og armlængde, så armenes bevægelser kan bidrage endnu mere til fremdriften under gang. Samtidig fremmer stavgang den naturlige gangbevægelse i kroppen.

Men selvom stavgang ligner almindelig gang, bør det ikke forveksles hermed. Stavgang kræver nemlig en noget anden teknik end ved almindelig gang.

Pulsen bliver højere ved gang med stave end ved almindelig rask gang, fordi musklerne i armene aktiveres, når kroppen skal skubbes fremad. Også ryggens og mavens muskler styrkes i højere grad, når både arme og ben er på ”overarbejde”.

Sammenligner man stavgang med andre motionsformer med samme effekt, er belastningen på ankler, knæ og hofter betydelig mindre ved stavgang. Ikke så sært, at stavgang er blevet populært!

Få din egen skridttæller
Du kan få din egen skridttæller i de fleste sportsforretninger eller på www.denintelligentekrop.dk. Afhængigt af hvor du køber den koster den fra kr. 99,00-149,00 - så er det bare derudad! Læs mere på bloggen

Rigtig god sommer!
Birgitte
  

Nymanns Månedsmagasin - Juli 2010

Vaner  - godt eller skidt?

Vaner kan være både godt og skidt. Vi skal bare være bevidst om alene at fastholde de gode vaner. Det kan godt være, at noget som du i dag ”bare gør” pr. automatik kan gøres anderledes eller bedre.

Selvfølgelig er det ikke alt, der skal tages op til revision, så du skal overveje og beslutte dig, hver gang du skal gennemføre den mindste lille handling. Mange vaner eller rutiner er yderst fornuftige. For hvis vi skal bruge energi og tankevirksomhed på hver enkelt lille handling, ville hverdagen blive meget stresset og uoverskuelig.

Er du en firkantet steg? - En lille historie  fra redaktionen:Ting der bare skal gøres – vask af tøj, rengøring, rutineopgaver, etc. – få det gjort så hurtigt og effektivt som muligt, så der er tid til andre ting.
Så er der andre vaner, som måske er årsagen til, at du er lidt overvægtig, stresset, ulykkelig eller generelt bare ikke helt tilfreds med dig selv eller dit liv. Som er med til at forringe din livskvalitet.

Livsstil er ofte svært at ændre på. Imidlertid kan du opnå fantastiske resultater, hvis du træffer en beslutning, om at du vil ændre på nogle indgroede mønstre/vaner/uvaner, på nogle for dig fundamentale områder. Og du vælger og beslutter, at du VIL have succes.Prøv noget nyt, nemt og sundt med Oscar Umahro

Oscar Umahro Cadogan betegner sig selv som lidt af en madnørd. Det hele startede, da han som 19-årig fik kronisk tarmbetændelse. Han opsøgte viden om kost og sundhed - og spiste sig rask!

Her en lille smagsprøve fra bogen "Køkkenrevolution for hele familien":

Omelet med løg og spinat


Hemmeligheden bag en lækker omelet er lav temperatur, så bunden ikke brænder på, inden overfladen holder op med at flyde. 

Omlet kan anvendes som morgenmad, frokost, mellemmåltid eller som basis for en hurtig aftensmad. Et stykke fuldkornsbrød fuldender måltidet.

Opskriften er til 1 sulten forælder/teenager eller to sultne børn. 

Du skal bruge:

- 1-2 løg eller rødløg skåret i papirtynde ringe

- 2-3 økologiske æg

- 1 tsk karrypulver eller gurkemeje

- Friskkværnet peber og hav eller stensalt

- evt. 5-6 dråber fishsauce

- 2-3 spsk ekstra jomfrukokosolie eller økologisk smør

- 200 g babyspinat

Så let er det:

Smelt kokosolien på en stor pande over mellemhøj varme og tilføj løgene. Sauter løgene i 2-3 minutter, til de er bløde. De må ikke blive brune, så er panden for varm.

Pisk i mellemtiden æg, karrypulver, peber og salt samt eventuelt fishsauce skødesløst sammen. Blandingen skal ikke være helt homogen. Bare blommen er slået i stykker, er alting okay.

Når løgene  er bløde, tilsætter du spinaten. Giv den 1 minut på panden, til den falder sammen.

Hæld æggemassen på panden og rør et par gange, så den bliver blandet med løg og spinat. Lad omeletten sætte sig halvt. Altså sådan, at der er en fast bund, samtidig med at der stadig er flydende æggemasse ovenpå. Prik hul på omeletten et par steder og vip panden rundt, så æggemassen løber ned i hullerne.

Giv omeletten yderligere 3-4 minutter, til overfladen er størknet. Tjek, at den ikke brænder på eller brænder fast i bunden. Hvis bunden begynder at blive mørk, inden overfladen er fast, er panden for varm.

Lidt ekstra fif:

Omeletten kan peppes op med lidt kartofler og revet økologisk parmesanost samt lidt tomater. VELBEKOMME!Sæt dig de(t) rigtige mål

En rigtig god strategi, når du vil have succes med forandringer, er at være realistisk og konkret! Lad være med at tro, at du kan forandre alt fra en dag til den anden – mere motion, sundere kost, nye udfordringer, etc.. Så ender det med fiasko, og dårligere livskvalitet end udgangspunktet.

Vælg nogle få vigtige ting, hvor du sætter dig et klart mål, og fokuser på det.
Glæd dig over det du lykkedes med. Fx at du tog cyklen på den lille tur til bageren i stedet for at køre bil, gik op ad trapperne i stedet for at tage elevatoren, at du valgte at gå en tur i skoven i stedet for at side i sofaen foran fjernsynet, at du valgte at være positiv i stedet for negativ over en opgave på arbejdet, etc.

Lad være med at ”tæve” dig selv, og føle skyld over det, som du umiddelbart synes var en fejl – et nederlag. Giv dig selv ros og anerkendelse for at det som var godt – hvor du holdt fast i din beslutning!

Du kan finde rigtig god inspiration til positiv tænkning generelt i bogen og DVD'en ”Helbred dit liv” af Louise Hay