Skip to main content

Træning og vægttab er en lidt pudsig størrelse, for træning er vigtigt for vægttabet, men det har bare ikke den store betydning i forhold til selve vægttabet. Selvom man fornemmer at man bruger oceaner af kalorier på en times træning, så skal der rigtigt meget træning til for at komme af med 1 kilo fedt. Hvis det skal slides af med træning. 

Kosten er helt klart den nemmeste at skrue på når de sidste 5 kilo skal væk. Ikke nødvendigvis fordi du skal spise mindre end du gør nu. Men det kan være du skal spise anderledes end du gør nu.

Når træning er vigtig i forhold til et vægttab, så er det fordi det hjælper os med mange ting, der er vigtige i forbindelse med vægttabet: det giver os bedre appetitregulering, blodsukkerreguleringen forbedres, hvileforbrændingen øges og viljestyrken bliver større og større jo bedre form du kommer i.

Min erfaring er, at styrketræningen er meget vigtig, når, specielt kvinder, vil tabe sig. Især de sidste genstridige kilo kommer nemmere af og kroppen opstrammes hurtigere, når man laver aktiv muskeltræning. Kroppen kan blive meget ”økonomisk” af for meget konditionstræning (som fx løb, svømning og cykling), hvor når man styrketræner, så bliver den mere ”uøkonomisk”, fordi det koster meget mere energi at løfte tunge ting, og at holde muskelmasse ved lige. Så jeg er stor tilhænger af styrketræning – og jeg vil sågar sige, at hvis man ikke har ret meget tid til at træne, så er det, at satse på styrketræning værd at prioritere. Jeg vil anbefale, at du halverer den tid du bruger på løbebånd og cykel og bruger den resterende tid på styrketræning. Varm godt op, så pulsen kommer roligt op – og give den så fuld gas med intervaller og højt tempo, når du løber og cykler, så kan du forbrænde næsten lige så mange kalorier på den halve tid. Og bagefter laver du så 4-5 øvelser hvor der er stor belastning på, så du ”kun” kan tage 8-12 gentagelser af den øvelser du har valgt. Hold pause i 30-45 sekunder og gentag øvelsen igen. Efter 3-4 uger laver du 3 runder af øvelserne. Og efter 6-7 uger skal du skifte til nye øvelser – hvis du vil forblive uøkonomisk og hurtigere komme helt ned i vægt. 

Lige nu er det lyst både tidligt og sent – og det giver mange et energiboost. Det kræver energi at ændre vaner, så det skal du ikke gøre når du er mest flad og udkørt. Udnyt det energiboost du får nu, og brug den ekstra energi på at ændre de vaner du ved der irriterer dig at du har, de vaner, der gør at du bliver træt og drænet og de vaner, du ved vil gøre dig lykkelig at få ændret. Hvis det fx er træning du godt ved du burde gøre mere af, hvad så med at stå en time tidligere op og få motioneret og trænet din krop fra starten af dagen? Så henter du fornyet energi til resten af dagen. 

Hvis du fx spiser for meget i løbet af dagen, hvad så med at udfordre dig selv til kun at spise til hovedmåltiderne og ikke andre tider.

Hvis du sover for lidt, hvad så med at få mørkelagt dit soverum og prøve at komme i seng tidligere – eller tillade dig selv at sove længere?

Udfordr dig selv i fx 14 dage, 21 dage – et overskueligt antal dage. Du behøver jo ikke træne hver dag eller sove mere hver dag. For det kan være helt urealistisk at ændre vaner hver dag, men at du fx gør det hver anden eller 3. dag i 2-3-4-5 uger. Derefter evaluerer du, og ser om det virker for dig fx at stå tidligt op og få trænet. Du kan ikke vurdere det uden at have prøvet det (lige som du siger til dine børn). Og når du står tidligere op, sove mere etc. Forandring skaber nye resultater.

Craig