Skip to main content

Det er bare så træls at ultraforarbejdet mad er så usundt. For mange af os syntes jo, at det smager godt – og at det er enormt praktisk med mad der kan holde sig længe i skabene.

Hvad sker der i hjernen, når vi spiser ultraforarbejdet mad i bare 4 uger?

En britisk læge (Chris van Tulleken) lavede et eksperiment, hvor han spiste 80 % ultraforarbejdet mad i én måned. Det var ikke bare hans vægt, energi og søvn der blev påvirket…

  • En scanning af hans hjerne viste, at der var dannet nye forbindelser i hjernen – i områder der styrer lyst, nydelse og vanedannelse.
  • Hans hjerne blev mere tilbøjelig til at crashe efter snacks, mad med stærk smag, sødt og fedt – også når han egentlig ikke var sulten.
  • Han tog 7 kg på og havde svært ved at stoppe igen – fordi hjernen havde lært, at den mad = belønning.

Det her viser, at det ikke “bare” handler om viljestyrke, når du har lyst til at spise chokolade, chips eller en frysepizza. Det handler om, at den mad er designet til at kapre din hjerne.

Maden smager ikke bare godt – den omprogrammerer din hjerne til at ville have mere af lige netop det. Det er derfor det kan være så svært at lade det være, selvom du gerne vil.

📌PS: Ultraforarbejdet mad er ting som: chips, slik, frysepizza, kager, kødpålæg, morgenmadsprodukter med smag, light-sodavand, proteinbarer og mange færdigretter.

📌PPS: Vil du se udsendelsen så søg på “What are we feeding our kids?”

📌PPPS: Du må gerne forarbejde din mad – det er ikke den slags der er skod. Det er det der er lavet på fabrikker og som vi ikke kan lave på samme måde selv.

📌PPPPS: Nu kommer der ikke flere PS’er 🙂

De bedste hilsner

Birgitte Nymann

 

Craig