Skip to main content

I gennemsnit bevæger vi danskere os 20 % mindre her i coronatiden, end vi gjorde før. Det er specielt dem, der i forvejen bevæger sig for lidt, der bevæger sig endnu mindre. Men også hos mange, der før var aktive, er mængden af bevægelse faldet.

Det er naturligt, at når vi ikke skal ud at handle, aflevere børnene i institutionerne, på arbejde og til fritidsaktiviteter, så er der noget af den mængde bevægelse vi har indarbejdet i vores hverdags-vaner, der forsvinder. Og når vores nye hverdag, så er at vi er mere hjemme, så bliver mængden af bevægelse begrænset. Men det koster. Det koster på sundheds- og energikontoen.

Vi bevæger os mindre i mørket
Vi går nu ind i den mørkeste tid på året. Det betyder også at vi bevæger os mindre. Så det kan hurtigt komme til at stå skidt til med formen – og sundheden. For regelmæssig bevægelse er den ene faktor, der bidrager mest til din sundhed og velvære. Så vil du ikke have alle de følgevirkninger, der er af at bevæge sig for lidt, så skal du finde nye måder at få nok bevægelse. Og du skal indarbejde det i din nye hverdag, så det bliver en del af det du gør regelmæssigt.

Det der før kom af sig selv, skal du nu planlægge
For nogen er det naturligt at få bevæget sig nok uanset hvordan hverdagen ser ud, mens andre skal planlægge og tænke over det, for at det sker. Bevæger du dig nok? Eller hvad kan du gøre for at bevæge dig mere?


Arbejder du hjemme, så kan du indlægge 3 x 10 minutters rask gåtur i løbet af arbejdsdagen. Det giver dig fornyet energi, og modvirker det ensidige arbejde ved computeren.

Vær aktiv med dine kollegaer. De har også brug for at få kroppen i gang. Kan du lokke nogen af dem til at lave noget sammen med dig? i 3 x 5 minutter dagligt?

Fjern en halv times skærmtid ved at gå en tur med familien efter aftensmaden. Udforsk lokalområdet og/eller lav konkurrencer i hvem der kan gå længst på 30 minutter.

Går du i fitnesscentret eller til træning i idrætsforeningen, så kan du supplere det med træning hjemme. Du skal træne minimum 2 gange om ugen, for at holde formen.

Er du ikke vant til at træne, så har du nu mere tid til at komme godt i gang med det. Træn hjemme i stuen eller i haven. Start med 3 x 10 minutters træning pr. uge. Find ideer til hvad du kan lave på nettet.

Vær kreativ, og tænk over hvornår du kan bevæge dig mere, så du ikke bliver usund af for lidt bevægelse.

Birgitte Nymann