Skip to main content

Viljestyrke er ikke en konstant størrelse. Du kan oparbejde din viljestyrke – lige som du kan træne en muskel. For at skabe forandringer i dit liv uanset hvad der skal forandres – og for at tage beslutninger, holde aftaler og gøre alle de ”kedelige” ting i din hverdag, så skal du bruge din viljestyrke. Jo mere du benytter den jo mere ”træt” bliver den/du. Hvis du fx har taget mange beslutninger på arbejdet eller der har været mange problemer du skal løse i dit liv, så vil du have meget sværere ved at få trænet, holde dig fra sukker og hvidt brød og i det hele taget sørge for at spise sundt. Med mindre at det allerede er en integreret del af din hverdag. Startede du det nye år med at ændre mange ting i din livsstil, og det er gået godt indtil nu, så er det sandsynligvis fordi din viljestyrke ikke er udtrættet endnu. 

Er du allerede faldet tilbage til dine gamle vaner, så er det måske fordi du udtrætter din viljestyrke hele tiden.

Dette påvirker din viljestyrke
Der er flere ting der påvirker din viljestyrke, iflg. Kelly McGonigal, professor i viljestyrke: 

Kost, søvn, fordøjelsen, træning, fysisk bevægelse, stress, antal gøremål som du ikke kan lide/ikke har det godt med, frygt/ubehag, uro i dit liv, mentale og følelsesmæssige tilstand, selvværd og selvtillid.

Måske kender du det at når du får trænet så er det også nemmere at spise sundt? Eller når du har det super-godt så er det lettere at sige nej til 2. stykke chokoladekage? Eller når du har haft en presset arbejdsdag, så får du lettere lyst til at komme ”forkerte” ting i indkøbskurven? 

Hold dine aftaler og få mere viljestyrke
Det er faktisk sådan at jo mere du gennemfører af det du sætter dig for, jo større bliver din viljestyrke. Så derfor gælder det om at sætte opnåelige mål og lave holdbare aftaler med dig selv – hvis du vil lykkes med at ændre dine vaner.

Craig