Skip to main content

5 misforståelser om fedt

Hører du til generation Fedtforskrækket, så kan det spænde ben for dit vægttab, for at du har god energi dagen lang, for at du kan komme af med din sukkertrang, og for at du har god fordøjelse.

Jeg kan sige at jeg vil tro at mere end halvdelen af mine slankekursister og klienter til personlig vejledning, er fedtforskrækkede. Endnu. På trods af at det er noget tid siden at vi har opdaget alle de ulemper, der er ved at fjerne fedtet fra kosten. Og blandt dem, der ikke længere er bange for fedtet, så er der også en række misforståelser om hvad der er ”godt” fedt og hvad der er skidt.

Her er det hyppigste misforståelser om fedt, som jeg hører:

  • Fedt feder.
  • Animalsk fedt er farligt
  • Solsikke- og vindruekerneolie er sundt
  • Rapsolie er godt at stege i
  • Fløde, fede oste og smør hører ikke til i en slankekost

Fedt feder

Nej. Fedt feder ikke mere end andre elementer i din kost. For lidt fedt i kosten, kan give dig større appetit, større sukkertrang, et ukontrolleret blodsukkerniveau og i det hele taget dræne dig for energi.

Animalsk fedt er farligt

Nej. I ”gamle dage” opdelte vi fedtkilderne i dyrisk og plantebaseret fedt. Og det animalske fedt var så det ”dårlige” fordi det er ”stift” og det sætter sig som blodpropper – og plantefedtet var det ”gode”, fordi det var flydende. Men du ved jo godt at fedtet fra fisk er sundt. Og en fisk er det dyr 😊 Så an kan ikke forenkle det sådan. Men fedt fra smør, fløde, fede oste og kød er IKKE farligt. Det handler om, at få det i de rette mængder.

Solsikke- og vindruekerneolie er sundt

Nej. Her er samme misforståelse som beskrevet her over: at olier fra planter er sunde. Solsikke- og vindruekerneolie indeholder mange omega-6-fedtsyrer. Og for store mængder af dem, giver øget inflammation i kroppen. Øget mængde inflammation fremmer livsstilssygdomme. Brug hellere olivenolie, og smid solsikke- og vindruekerneolie ud (eller giv det til en du ikke kan lide).

Rapsolie er godt at stege i

Nej! Rapsolie er så gavnligt for din krop, fordi det har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer (lige som fiskeolie – og fx hørfrøolie). Grunden til at man ikke steger i fiskeolie eller hørfrøolie er fordi fedtsyrerne bliver ødelagte af det. De kan ikke tåle ret stor opvarmning. Overfladen på din pande bliver let 300 grader!! Så rapsolie skal du spise i kold form, i fx dressinger eller bruge det til mayonnaisen.

Fløde, fede oste og smør hører ikke til i en slankekost

Jo! Du skal have mættet fedt for at dine celler kan blive opbygget optimalt (du udskifter celler hver eneste dag). Og hvorfor ikke få det fra nogle af de fedtholdige fødevarer, du syntes smager godt!? Fx er det meget bedre at stege i smør end i rapsolie. Madens smag har stor betydning for om du gider spise den – og om du bliver mæt af den. Vægttab handler bla. om at blive mæt og tilfredsstillet af det mad du spiser. Mange af mine slankekursister oplever, at det er MEGET nemmere at gennemføre et vægttab, når smør, fløde og gode oste er på menyen.

Birgitte Nymann