Skip to main content

Skiferien er lige om hjørnet – og du har endnu en gang ikke holdt løftet til dig selv om at komme i form inden!? Så er der lidt hjælp at hente her. Du kan ikke komme i form på 2 uger, men du kan i høj grad gøre noget ved 3. dags ømheden og de tunge ben efter de daglige ture på pisten, ved at lave øvelser nu – og få ømhed i musklerne nu i stedet for på ferien. Samtidig kan du også, på kort tid, opnå en bedre koordination i musklerne som kan mindske risikoen for skader, fordi du bedre kan bruge musklerne. Så det er aldrig for sent at komme i gang.

Skiløb stiller store krav til udholdenhed i musklerne i hele kroppen. Man forbinder ofte skitræning med træning af benene, men mavens- og ryggens muskler er også på hårdt arbejde sammen med armene, der fungerer som ”balancepinde og hjælpere”, uanset hvilken form for skiløb du dyrker. Muskler, der er i god form, kan holde ud længere end muskler, der er i dårlig form. Jo hurtigere du bliver træt, når du løber på ski jo større er risikoen for at få en skade, fordi man ikke reagerer, så hurtigt og let, når man er træt, som når man er frisk. Muskler der bruges på en anden måde end de er vant til vil altid blive ømme – og ømhed giver muskler der ikke har så meget kraft samt ubehag, når man bevæger sig. Og ømme muskler syrer hurtigere til – og giver tunge ben. For at undgå ømheden når du er på ski skal du lave noget træning, der efterligner det muskelarbejde som skal udføres, når du løber på ski. Jo bedre form musklerne i ben, mave og ryg er, jo bedre, længere og mere afslappet kan du løbe på ski.

På skiferien – husk at;

  • bruge fugtighedscreme, der er oliebaseret. Vandbaserede produkter kan give frostskade i huden, hvis der er meget koldt.
  • Bruge hue, når det er meget koldt. Hovedet er den kropsdel, der afgiver mest varme.
  • Drikke rigeligt med vand før, under og efter skituren, hver dag. Ophold i tynd luft og kolde omgivelser dræner kroppen for vand. Meget mere end man tror.
  • Varme op inden første tur og efter længere pauser. Det er fristende bare at løbe af sted, men hvis du vil have optimalt ud af dit skiløb, så lave nogle benbøjninger og sving armene rundt og løb på stedet, inden du tager skiene på. Brug 3-4 minutter i alt og du starter skiløbet godt.
  • Strække ud, når du er kommet hjem fra skituren. Udstrækningen kan ikke forebygge ømme muskler, men forebygger stivhed og kan øge blodgennemstrømningen, hævelse i benene forebygges.

Craig