Skip to main content

Hvor længe holdt de??

Statistikkerne siger, at hovedparten af jer, der lavede nytårsforsæt, der skulle begynde den 1. eller 2. januar helt har glemt, at I havde et nytårsforsæt.
Nogle er stadig i gang med den restriktive kalorietælling, ketokur eller udrensningskur, og de går og glæder sig til det er overstået, og de har fikset det problem de havde.
Generelt går det bare ikke godt for de fleste, der har sat sig livsstilsmål.
Og det er da virkeligt sørgeligt.

Men hvorfor er det så svært?
Hvorfor er det så pokkers svært at ændre kostvaner?
Hvorfor er det så svært at spise mere af noget og mindre af noget andet?
Hvorfor er der så mange der taber sig på restriktive kure, og som ikke holder vægten?
Hvorfor er det så meget nemmere – og hurtigere – at tage 5 kilo på end det er at tabe de 5 kilo?

Jo ser du…..
… det tager lidt tid at forklare det. Men det er ret logisk.
For kort sagt, så er det så svært, fordi du sætter i gang med alt for meget på én gang.
Forestil dig at du skulle kunne mestre disse ting fra det ene øjeblik til det andet:
– skrive med 10-fingersystemet på et tastatur
– køre bil
– spille en tenniskamp imod Holger Rune – og ramme bolden
– køre på 1-hjulet-cykel
– ramme bulls-eye på en dartskive
– læse
– læse kinesisk
– skrive kinesisk
– lave en salto på en trampolin
– lave en vejrmølle

Når du vil ændre livsstil, altså spise anderledes og træne oftere, så er der sååååå mange ting du skal mestre og det tager altså tid at lære. Selvom det lyder nemt, når man siger det, så består det af utroligt mange handlinger.
Du lærer ikke at spille tennis af, at blive kastet ud i en kamp med Rune, eller at læse hverken dansk eller kinesisk, hvis du får en bog i hånden. Du skal lære det lidt ad gangen.
Hvis dit barn fik en bog fra 8. klasse i hånden, når han/hun starter i 0. klasse, så vil man jo sige at læreren er skør eller ude af trit med virkeligheden.
De fleste der kaster sig ud i store kost- og træningsændringer starter ud på et for højt niveau. Fordi det lige kan virke ”så let”. Men hvis det var så let, så ville du jo mestre det uden problemer.

Men som du ved så er det ikke svært at læse og det er muligt at blive god til tennis. Det handler om at lære det rigtigt. Om at have en god lærer, instruktør, guide, mentor, inspirator, nogle man kan lære af.
Desværre er alt for få ikke lydhøre over for det. Mange er ikke villige til at acceptere at det tager tid at mestre en sund livsstil. (og så tager det i øvrigt tid at finde ud af hvad der virker for dig, men det er en helt anden snak).

Men hvad skal du så gøre?
Mit forslag er, at du tænker over hvad det er du gør, som har den største negative effekt på det du ønsker. Fx; hvad har størst negativ effekt på din kropsvægt?
Er det dit slikindtag? Chokolade? At du spiser for meget til aftensmad? At du småspiser i løbet af dagen? At du ikke planlægger dine måltider? At du spiser for få grønsager, drikker for meget cola og for lidt vand?
Når du har identificeret det der har størst negativ effekt, så prøv at ændre lige netop den vane. Ikke andre. Kun den.
Kan du ændre den vane? Og kun den?
Jeg vil foreslå at starte der. For det at ”lade være at spise chokolade” er ikke bare én ting. Det er mange handlinger, for du skal lade være at købe det mange gange om ugen, når du er på tanken, i supermarkedet, i kiosken, på biblioteket, på Strøget, i indkøbscentret, på nettet. Du skal sige nej til det på arbejde, til festen, hos naboen, til mødet, hos veninden, når du er på besøg, når du hygger, ser tv, er ked osv. Der er så mange situationer, hvor du er vant til at spise chokolade, hvor du skal gøre noget andet. Det er ikke bare én vane. Det er mange vaner du har med det chokolade.

Når det så kører godt, så kan du sætte ind med det, der derefter har den største negative effekt på det, du ønsker.
Jeg er med på, at nogle af jer, der har læst med her til tænker; det er for lidt. Det kommer ikke til at rykke noget.
Men rykker det at have mange flere ting du skal lade være med, og IKKE gøre det, fordi det er for meget?

God dag.

De bedste hilsner

Birgitte Nymann

Craig