Skip to main content

Her er tre tips til dig, der vil i gang med faste for at opleve alle de herlige virkninger deraf.

Jeg har arbejdet med faste, både korte og lange, i mange år. Jeg har mange erfaringer med, hvordan man praktisk kan få det til at fungere. Der er så mange fordele ved at faste, altså at holde munden lukket lidt længere tid, og så indsnævre den tid, hvor man spiser. Det er virkelig værd at prøve, om det er noget for dig.

Rigtig mange starter fasteperioderne ud lidt for voldsomt, fordi det kan lyde så let lige at faste i 16 timer. Hvor svært kan det være lige at “springe” morgenmaden over? Så spiser du bare din frokost, og så spiser du bare din aftensmad som plejer. Det kan da godt lyde utrolig let. Det lyder på en måde også let at sige: “Gå lige ud og løb 5 km eller 10 km”. Det er ikke sværere end at tage løbetøjet på og nogle løbesko på, og så gå ud og løbe. Men vi ved også, at for nogle kan det lige være for meget med det. Så kan det være en god ide måske lige at starte med at løbe 100 meter, eller løbe i 1 minut. Sådan er det altså også med faste for rigtig mange af os.

Der er aldrig noget, der gælder for alle, skal vi huske. Men der er rigtig mange af os, som har kroppe, der er ude af balance. Det vil sige, når vi så tager små-spiseri og små-snackning – som jeg også kalder ”græsning” –  hele døgnet rundt væk, så opstår der “ømhed” i kroppen, ligesom der også gør, når vi træner. For at mindske den periode og for at vi ikke kommer i “overtræning”, når vi faster, så kan det være en virkelig god ide at bygge det stille og roligt op.

Hvis du kom på gaden og spurgte, uden jeg aner noget om dig, og siger: “Hey, hvordan kommer man bedst i gang med faste?” Så vil jeg sige det her: Start ud med 12 timers faste, for eksempel fra kl.19 om aftenen til kl. 7 om morgenen. Eller kl. 18 om aftenen til kl. 6 næste morgen. Eller kl. 20 om aftenen til klokken kl. 8 næste morgen. Så du starter ud med at faste i 12 timer. Hvis du allerede faster i 12 timer, så prøv at øge det til 13 timer. Eller prøv at øge det til 13,5 time, så du ikke går så hurtig frem. Ligesom du ikke ville, hvis det var løbetræning. Eller hvilken som helst anden træning.

Du vil sandsynligvis heller ikke gå fra at lave styrketræning med 3 kg vægte til pludselig at tage 20 kg. Og på samme måde er det med faste.

Giv det tid – og hav tålmodighed
Det er også en god ide at give det lidt tid for at se om det virker for dig. Så du ikke bare siger: “Nu har jeg gjort det én dag, og det giver ikke noget. Jeg bliver bare mere træt, eller fik hovedpine, eller det gjorde ikke noget ved min sukkertrang, eller det gjorde bare, at jeg spiste mere.” Vi ved også godt, at træning ikke virker, fordi vi kun har været ude og løbe én gang. Vi føler os jo ikke i verdensmesterform med et fingerknips. Så giv det lige noget tid. Giv det fx 14 dage til at vurdere, om du synes, det her er en god ide, altså gør det noget for dig.

Gå roligt frem
Så start med de 12 timers faste, hvis du allerede gør det naturligt i din dagligdag, at du ikke spiser noget i 12 timer, så øge det til 13 timer. Hvis det er naturligt med 13 timer, så øge til 14 timer, og gå stille og roligt frem.

Du tisser mere når du faster.

Dernæst er det vigtigt at sørge for, at du får drukket noget vand i fasteperioden. Faste handler nemlig om ikke at indtage kalorier, og det gør du ikke, hvis du drikker vand. Du kan også drikke sort kaffe eller sort te, dog uden tilsætninger. Du kan tilføje sødetabletter, hvis du foretrækker det. Ellers ingen tilsætninger.

Du vil også opleve, at jo længere tid du faster, jo mere tisser du. Det kan føles som om, at når du drikker vandet, så tisser du det ud med det samme. Der kan være andre årsager end faste til dette, men mange oplever at tisse mere under faste. Der er mange forklaringer på dette, men det vil jeg ikke gå i dybden med her og nu.

Andet der er godt at være opmærksom på
Hvis du har fastet i 12 timer, 13 timer, 14 timer, så pas på, at du ikke falder i den fælde, der hedder: “Nu har jeg sultet mig i så lang tid, så nu kan jeg godt spise ekstra meget i forhold til, hvad jeg plejer at spise.” Der er nogle, der også kommer til at gøre det med træning. Man har lige været ude at løbe en 2 km tur, eller man har været ude at gå en tur med hunden, og så tænker man: “Så kan jeg godt spise en hel Marabou chokolade.” Det gælder selvfølgelig ikke for dig, men sådan er der nogle, der har det. Altså, at man kommer til at “retfærdiggøre” sin overspisning, fordi man lige har været ude at træne. Det er der også nogle, der kommer til, når man lige har fastet.

Hvis man ikke er vant til at holde munden lukket i 12 timer i træk, så kan man godt synes, åh, det er noget af en præstation: ”det skal jeg da lige belønne mig selv for ved at spise ekstra meget i forhold til, hvad jeg plejer”. Eller: ”så kan jeg da godt spise en ekstra Yankiebar eller tømme hele posen med chips”.
Pas på, du ikke falder i den fælde, mest fordi det kan gøre, at du faktisk tager på af at begynde at indsnævre den tid, du spiser.

Efterhånden som du har fastet i noget tid, tilpasser din appetitregulering sig, så du vil opleve, at det bliver meget lettere at lade være med at spise “for meget” efterhånden. Så husk på, at det er en proces, og det er vigtigt at lytte til din krop og tage det i dit eget tempo.

God fornøjelse med din faste!

Craig