Skip to main content

Du kan sagtens faste 14-16-18-20 timer pr. døgn uden at tabe dig.
Selvom man faster i fx 16 timer om dagen, er det ikke en garanti for vægttab. Faktisk oplever nogle mennesker, at de tager på, selvom de faster. Det er vigtigt at forstå, hvorfor det sker, og hvordan man kan tilpasse sin faste for at opnå de ønskede resultater.

Faste kan hjælpe os med at optimere vores krop til at spise mindre, være mere aktive og have godt energiniveau samtidig. Faste har både en fysiske virkning og en mental virkning.

Faste gør det lettere at spise mindre.
Faste fremmer appetitreguleringen, så du lettere bliver mæt og oplever mindre sult, selvom du spiser mindre. Mætheden opstår på grund af ketonstoffer, vores glukoneogenese og væksthormon. Hvad betyder det at fremme appetitregulering? Det betyder, at vores appetitregulering bliver optimeret. Termostaten i vores appetitregulering bliver mere præcist indstillet, så der er noget, der slår fra på termostaten, når vi har fået nok mad.

Det er utrolig svært at tabe sig, hvis man hele tiden har lyst til at spise en masse mad. Og mange har en alt for stor appetit i forhold til, hvor meget de har brug for. Så hvis man skal slanke sig, føler man, at man skal begrænse sig hele tiden. Det kan være så rart at få dæmpet sin appetit, især den ustyrlige appetit.

Balancen mellem sult og mæthed bliver meget bedre af at faste.
Når man tager på, er det fordi appetitreguleringen ikke er optimal. Selvfølgelig kan man tage på af nogle kemiske ubalancer på grund af medicin og lignende, men det er ikke den type vægtøgning, vi taler om her. Vi taler om den, der skyldes, at vi spiser for meget og bevæger os for lidt.

Overordnet set fremmer faste fedtforbrændingen. Hvis du har læst til alt, hvad jeg har skrevet indtil nu, er du nok ikke i tvivl om, at det er godt at få gang i fedtforbrændingen og fedtomsætningen, når vi vil have det godt fysisk og mentalt. Og så er det smart, at vi ikke primært kører på kulhydratforbrænding og dermed hele tiden skal have noget kulhydrat, men at vores fedtdepoter, som er dem, vi gerne vil af med, når vi vil tabe os, faktisk begynder at tømme sig.

Jo bedre fedtforbrænding vi har, jo bedre energi får vi, og jo bedre energiniveau vi har, jo nemmere er det at tabe os i stedet for at vi bliver trætte, kolde, fryser, ikke gider noget. Vores kognitive evner sænkes og du kan miste overblikket af at spiser mindre. Det er det, man faktisk kan opleve ved bare at skære ned på mængden af kalorier, man spiser. Det er, at man får for lidt mad. Og så opstår der alle de her bivirkninger af, at vi spiser mindre, og så er der større risiko for, at vi giver op. Det hjælper meget, når fedtforbrændingen og omsætningen af fedtstoffer til ketonstoffer kommer op samtidig. Det dæmper vores appetit – og giver energi. Det gør det nemmere for mange at holde fast i vægttabs-adfærd.

Mine to foredrag om faste
Bliv inspireret!

Lær hvordan du bruger faste til vægttab – 24 april 2024

Faste for begyndere – 14 maj 2024

Craig