NEJ! Vi er alle forskellige og vi reagerer forskelligt på forskellige kostsammensætninger. Når det er sagt, så er der nogle grundlæggende behov som alle mennesker har, som skal dækkes. Vi har alle brug for vand, mikronæring, kostfibre, fedt, protein og kulhydrat. Hvor meget af de forskellige næringsstoffer vi skal have varierer meget afhængigt af alder, køn, vægt, muskelmasse, genetik, aktivitetsniveau og hvilket miljø vi opholder os i.
Grundlæggende har vi alle bedst af at spise naturlige og skånsomt forarbejdede fødevarer. Vi skal drikke vand, have lys, frisk luft og bevægelse. Men der stopper fællesnævnerne også. For det er vidt forskelligt hvilke behov vi har for fx fedt og kulhydrat for at have det bedst muligt. Jo mindre du bevæger dig jo mindre kulhydrat (brød, pasta, ris, slik, mel, kager) har du brug for. Jo mere kolde egne/områder dine gener er udviklet i (ex Grønland, Sibirien) jo mere fedt skal din kost indeholde. Hvis dine gener er fra Asien kan du sandsynligvis ikke tåle mælkeprodukter – og du har brug for en mere vegetarisk kost end os fra norden. Og sådan er det så forskelligt hvad vi har gavn af.
”Jamen hvordan ved jeg præcis hvad der er godt for mig så”, tænker du måske!? Og ja, det er ikke sådan lige til at sige. Men hvis du mærker godt efter når du har spist, så kan du mærke om den kost du har indtaget er god for dig. Bliver du træt lige efter et måltid, får du lyst til søde sager, bliver oppustet eller får sure opstød, når du har spist, så er det sandsynligvis, fordi du har spist en sammensætning af mad, der ikke er optimal til dig. Så kan du ændre på det i næste måltid og så mærke hvordan du har det bagefter. Og tænker og mærker du godt efter, så ved du allerede en masse om hvad der giver dig god energi og lyst til at gøre en masse, og hvad der dræner dig og giver dig lyst til at lægge dig på sofaen.