Skip to main content

En 12-14 timers daglig faste, eller spisepause, kan vi også kalde det, altså en frihed fra indtagelse af kalorieholdige fødevarer, kan gøre underværker for din sundhed, energiniveau, for din fordøjelse, vægt, forebyggelse af forskellige former af sygdomme. Hver gang du indtager kalorier, uanset hvor de kommer fra, så starter det en hel store fordøjelseshormon-, og enzymapparat i kroppen, fordi kalorierne i din mad de skal gøres til byggesten og næringsstoffer via kemiske og fysiske processer.Når du IKKE indtager kalorier, altså lige tager en 12 timers pause, måske 13, måske 14 timer, fra at indtage noget der skal fordøjes, så giver du hele det system en lille pause fra at skulle fordøje, og samtidig kan al det, der er der, få al opmærksomheden. 

Faste giver dig større mæthed og kontrol over appetitten

12-14 timers faste pr. døgn giver en bedre appetitregulering og kontrol over appetitten. Det er en af de allervigtigste årsager til, at vi gør det som en del af mine slankeforløb. Men det er også vigtigt i forhold til at blive sund, frisk, glad, fokuseret og meget andet. Men hvis jeg lige skal holde mig til slankeprocessen, så giver fasten mindre knas på linjen imellem maven og hovedet, kan man lidt forenklet sige. Forstået på den måde at sult- og mæthedssignaler udsendes og registreres bedre efter at fordøjelseskanalen har haft en pause. Med en optimal fordøjelse er mavesækken tømt og maden optaget i løbet af 8 timer. Dvs. timerne ud over de 8 timer giver fred og ro i tarmene – og det er med til, ikke bare at fremme fordøjelsen, men også fremme mætheden – og evnen til at være sulten uden at få det dårligt.
En af de andre vigtige årsager til at indføre faste i 12-14 timer pr. døgn i forbindelse med en slankeproces er også, at rigtig mange af os spiser mange unødvendige kalorier efter aftensmaden, fordi det er der vi falder til ro, sidder stille, så kan vi mærke vi har en måde nogle udækkede behov, så kan vi sende noget ekstra mad ind der. Og samtidig kører meget af maden vi indtager der ind helt ubevidst og dækker ikke det behov man egentlig har.
Du bliver bedre til at regulere blodsukkeret
, når du faster.Der er også undersøgelser der viser at regelmæssig faste forbedrer din insulinsensitivitet. Det vil sige du bliver bedre til at regulere dit blodsukker, fordi insulin, der er et hormon der indgår i din blodsukkerregulering, bliver mere aktivt, kan man sige lidt for simpelt. Så du forebygger fx type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, inflammation, forhøjet blodtryk og mavefedt, når du får en forbedret insulinsensitivitet. 

Leptin er et mæthedshormon og det virker bedre efter en fasteperiodeDin leptinsensitivitet bliver også bedre. Det vil sige, at du lettere bliver mæt, når du spiser, for leptin er et mæthedshormon. Måske bliver du ikke mere mæt i de første dage, men efter lidt tid så vil din appetit blive mere kontrolleret. Har du tendens til at overspise til daglig, eller i perioder, så vil du opleve at den der mere eller mindre ustyrlige appetit, den  bliver mindsket, hvis du lige kan holde dig i tøjlerne de første dage. 
Din appetitkontrol bliver meget bedre.
Når du faster udskiller du mindre af et hormon, der hedder ghrelin. Ghrelin skaber øget appetit, jo mere af det du udskiller, jo større vil din appetit være. Når du udskiller mindre af det vil du ikke blive så sulten. Når ghrelin produceres i større mængder, øger det din appetit, også selvom du har fået nok at spise. Når du har en bedre balance mellem leptin og ghrelin, vil du have meget lettere ved at styre din appetit uden at skal være viljestærk eller selvdisciplineret. 
Du får bedre hormonel balance og restitution
Når du faster regelmæssigt vil mængden af væksthormon stige. Væksthormon det er et restitutionshormon, som skal sørge for dine celler kan blive bygget op igen, og du kan blive friskere og stærkere igen. Så når væksthormonet stiger, så stiger evnen til at restituere din krop, det betyder at du vil have lettere ved at komme i god form og du vil have lettere ved komme dig over større idrætspræstationer, og du vil have mere energi i dagligdagen. Væksthormoner taler vi oftest om i forbindelse med doping, og de fleste tror at det er noget værre noget, men det er rigtig godt at få den mængde din krop selv kan producere. På den måde kan man sige at, 12-14 timers faste det er en slags mini doping., men den er lovlig og sund. 
Din appetit er styret af hvornår du plejer at spiseI de første dage hvor du faster i 12 timer, så er dine vaner sat rigtig meget på spil. Samtidig er din appetit meget styret af dine vaner, din døgnrytme, hvornår står du op, hvornår gør du hvad. Din appetit er meget styret af de steder du plejer at komme og hvad du plejer at spise og drikke de forskellige steder. Så du vil opleve sult – og sikkert stor sult – på bestemte tidspunkter – de første dage. Men det ændrer sig hurtigt.Det er den første dag, det er den sværeste Det er den første dag, det er den sværeste, næste dag er lidt lettere, og tredje dag så glemmer du helt at du plejer at spise efter du har spist aftensmad og til næste formiddag, eller hvornår du planlægger din fasteperiode. Lynhurtigt er det en af de bedste vaner du har fået indarbejdet i din dagligdag, vil jeg gætte på. Så kom i gang, hvis du ikke allerede er i gang, så du får det prøvet af i det mindste, så kan du altid gå tilbage til det du gør lige nu, hvis det ikke gør en forskel for dig. 

Det allervigtigste er at du faster i 12 timer pr. døgn – for at få virkningerne. Det må gerne være mere, men det vigtigste er at du faster 12 timer og det cirka ligger på det samme tidspunkt hver eneste dag, så du ikke skifter med hvornår det ligger. Hvis din eneste mulighed er, at det skifter hvornår det ligger, så er det selvfølgelig det bedste valg for dig. Men har du muligheden for at lægge fasten hver dag, fx fra kl. 19 aften til kl. 7 morgen, eller kl. 20 aften til kl. 8 morgen, så er det sådan det bliver meste virksomt for din krop. 
Hvis du ikke kan faste i 12 timer i træk
En anden regel du kan følge, hvis du ikke kan faste i 12 timer pr. døgn; det er at lade være med at spise noget efter du har spist aftensmad/sidste måltid på dagen. Så lad os sige du kun kan have plads til 9 timers faste; så er det meget bedre end 8 timers faste, og 8 timers faste er bedre end 7 timers faste osv. Tag den mængde som du kan. Få det indarbejdet så det passer til dig, for det skal det, hvis du skal være slank nu og for altid, så er du nødt til at finde nogle vaner du giver at overholde. Som du gider at have i resten af dit liv. Uanset hvor virksomt en regel du følger, så er det ikke virksomt, hvis du ikke kan gennemføre det. Så det mest optimale det er det som du faktisk kan gennemføre. 
Prøv dig frem. Jeg kan på det varmeste anbefale dig at holde munden lukket lidt længere end normalt. 

Birgitte Nymann