Skip to main content

Læste du min anden tekst om selvkontrol versus situationskontrol?
Her kommer anden del.

Jeg har længe interesseret mig for, hvad det er der adskiller dem, der lykkes med at tabe sig, komme i form, få kontrol over sukkerindtaget og madindtaget i det hele taget – og så dem der ikke lykkes med det.
Hvad er det der gør, at man kan være HELT “afruset” og ikke har hverken overspisningstrang, sukkertrang eller trang til at springe træningen over, man kan være HELT høj af virkningen af de nye sunde vaner, have fået langt bedre fordøjelse, mere energi, bedre humør, sove bedre og i det hele taget føle sig som født på ny – og så alligevel pludselig gå tilbage til rundstyksmorgenmad, hapsdog-frokost, slikspisning på vej hjem fra arbejde og den store pastaanretning til aften, efterfulgt af mere slik, chokolade, kager, chips og ondt i maven om aftenen. 
Hvad er der der trækker os tilbage til de gamle dårlige vaner, som vi ikke bare ved gav os overvægt, men som også gav en række virkeligt negative symptomer?

Din hjerne snyder dig. 
Den er ganske simpelt en snydepels 🙂
Den er ikke fokuseret på fremtiden. Den er fokuseret på her og nu. Nutiden.
Tidligere troede man at problemet lå i maden, sukkeret, stimulansen, så derfor troede man at det handlede om at lære at spise mindre, blive afruset fra sukkertrangen og så var man “fikset”. 
Men vi har jo også kunnet se at det ikke rigtigt hjælper for de fleste.
Fordi de fleste tager på igen efter et vægttabsforløb – og de fleste der stopper med at spise slik, kager, desserter, starter igen. Og ender hvor de var før vægttab eller “afrusning”.

Det er hjernen, der snyder dig. Det er den, der opsøger de “gamle” afhængigheder.
Og faktisk gør den det helt uden at inddrage dig i det. Du bliver ikke lige indkaldt til et forvarslingsmøde, hvor den siger, at “nu skal du høre, inden for de næste 3 timer, der spiser vi to en masse sukker, kager eller andre herligheder, som vi egentlig ikke vil – og som vi ikke har lyst til lige nu. Lysten kommer lige om lidt. Bare følg med.”
Hjernen snyder dig. 
Den lokker dig.
Uden at du aner det.

Og det er det, der kan føles så frustrerende. Så ukontrollerbart. Og det er det også.
Indtil du ved hvordan du får kontrollen. 
Men for at få kontrollen skal du kende din hjerne bedre.

Du skal have situationskontrol.

Apropros hjerne, så ved vi også at det er svært at fastholde din hjerne på en skærm ret længe. Din grænse er ved at være nået, hvis du har læst med hertil. 
Så derfor får du svaret på hvordan du får situationskontrol i min næste blog. 

Craig