Skip to main content

Da jeg var barn og ung, var slik- og chokoladeudvalget i alle butikker begrænset, og vi fik ikke søde sager særligt ofte. Sodavand og saftevand var noget vi fik til specielle lejligheder og is og desserter var forbeholdt fester, eller vi fik det, når der var noget specielt af fejre. I dag bliver vi fristet af slik og søde sager alle vegne, og mange føler ikke, at de kan styre deres indtag. Vi taler bare ikke om det. Vi gemmer slikpapiret væk eller spiser i smug, fordi trangen til søde sager er ude af kontrol. Og så syntes vi det er pinligt.

Et tegn på at du spiser for meget sukker er at du ikke føler at du har kontrol over det. Du føler, at de søde sager SKAL spises – og du føler ikke, at du har en reel mulighed for at lade være. står der slik eller kage på bordet eller du har det i skabene, så kan du ikke slippe tanken om det, før du har spist det. Slikket og kagerne bestemmer over dig. De bestemmer at du skal spise dem. og det er ikke dig, der bestemmer OM du vil spise det.

Kan du ikke genkende noget af det jeg skriver, så har du sandsynligvis ikke et overforbrug af sukker, men det er der mange der har, og trangen kan føles uovervindelig. Vil du af med trangen skal du finde årsagen til at sukkertrangen er stor. Og nej, den er ikke bare stor fordi du godt kan lide søde sager. For det kan alle.

Min erfaring er, at sukkertrangen bliver større af 3 hovedårsager:

Du spiser for lidt til hovedmåltiderne

Du spiser for lidt fedt i dine måltider

Du spiser for meget sukker

Når du spiser for lidt til måltiderne, kan det give øget appetit imellem måltiderne og det kan øge trangen til stimulanser – og sukker, slik og sodavand er en stimulans. Mangel på fedt i kosten giver et ustabilt blodsukker, fremmer appetitten OG giver mangel på energi – og fordi slik og kager indeholder raffineret sukker, så giver det et umiddelbart energiboost. For meget sukker i maden øger din lyst til sukker. Så et stort indtag af sukker, slik, kager, sodavand, energidrikke og saftevand giver mere lyst til at spise mere sødt.

Et sted at starte med at tøjle sukkertrangen er ved at spise nok mad  til hvert måltid. Hvis du fx ofte har trang til søde sager efter frokost eller aftensmaden, så prøv at spise lidt mere til hovedmåltiderne – OG tilsæt noget mere fedt i form af fx avocado, olivenolie, mayonnaise, mandler eller økologisk smør. Og se hvad der sker med din sukkertrang! Og når du så (forhåbentlig) spiser mindre sukker af det, så bliver den selvforstærkende virkning, som sukker har mindre og mindre. Og du får mindre lyst til slik!

Sukkertrang bekæmpes ikke med viljestyrke, men ved at finde årsagen til, at du har en stor sukkertrang.

Birgitte Nymann