Du ved sikkert om du er i forrygende god form eller om der er mulighed for forbedring af formkurven. Men ved at bruge test af dine muskler og din kondition kan du meget nemmere følge dine fremskridt. Træner du for at tabe dig, så kan det også være motiverende at kunne følge formkurven gå i den rigtige retning, når vægttabet stagnerer. Så jeg er stor tilhænger af test, men det skal være test som er nemme at lave uden masser af måleudstyr og blodprøver. Jeg anbefaler at du laver test hver 2. måned, hvis du vil følge din formændring. Fra gang til gang du tester kan du se om din træningsindsats bærer frugt, så du ved at du er på vej i den rigtige retning. Og nu er det sommertid og mange af os har mere tid (og lyst) til at få trænet, så hvad med at teste dig selv. Og du kan selvfølgelig også konkurrere med venner og familie og se hvem der kan forbedre formen mest fra måned til måned.

Test din kondition
Der er mange forskellige måder du kan teste din kondition. Jo bedre din kondition er jo bedre er dine muskler til at optage og forbruge ilt. Jo dårligere kondition jo dårligere er din krop til at optage ilt – og faktisk betyder det at din fedtforbrænding er dårligere. Jo bedre kondition du er i, jo bedre kan du fedtforbrænde både når du træner, men også i alle døgnets andre timer. Herunder er en af de klassiske måder at teste sin kondition. Det hedder en Coopers test. Testen går ud på at du løber så langt du overhovedet kan på 12 minutter. Sådan gør du:
Start med at varme op. Opvarmningen er vigtig for at du får et ordentligt testresultat. Du kan ikke yde det samme uden opvarmning; gå i rask tempo i 3 minutter og slå så over i løb. Løb i 3 minutter. Gå til du ikke er forpustet længere. Lav et par strækøvelser og så går testen i gang.
Du skal løbe så langt du kan på 12 minutter.
Mål distancen på nettet (fx på www.femina.dk/kvindelob/loebeplanner), med din telefon-gps, brug din cykelcomputer eller løb på en atletikbane, hvis du har mulighed for det. En atletikbane er 400 meter hele vejen rundt i inderste bane.
Testresultat:
Løber du 1000-2000 meter:     din kondition halter vældigt og du trænger til at lave regelmæssig konditionstræning.
Løber du 2000-2700 meter:    din grundform er ok, forsæt med at holde den ved lige ved at udfordre din kondition minimum 2 gange om ugen.
Løber du 2700- eller mere     du er i god løbeform og du kan holde det ved lige ved at træne din kondition aktivt én gang om ugen.