Personlig træning – en investering i dig selv

Personlig Træning (PT) er den hurtigst voksende træningstrend i dag. Når du investerer i PT, er det en investering i din livskvalitet. Det er et valg mange mennesker træffer, fordi de kan se nødvendigheden af, at have et fysisk aktivt liv med en fornuftig kost.

PT er på hastig fremmarch i Danmark lige som i resten af den vestlige verden. Flere og flere personlige trænere lever professionelt af deres evne til at guide folk på rette vej mht. til deres livsstil og personlige fysiske mål. Og flere og flere hyrer en træner til at svinge pisken, så man hurtigt og effektivt, får gjort noget ved træning, kost, stress mv. PT er en træningsform, hvor man hyrer en professionel træner til at træne sig.

Det være sig om man skal træne kredsløb, styrke, udholdenhed eller man vil træne sportsspecifik træning eller genoptrænes efter en skade. Derudover tilbyder flere og flere personlige trænere vejledning i kost, stresshåndtering, personlig målsætning mv.. Uanset hvad sørger den personlige træner for, at du får det optimale ud af den indsats du yder.
 
En personlig træner er til dig, som ønsker en målrettet træning, eller til dig, som har behov for en solid støtte i et træningsforløb. Hvad enten dine mål er af trænings- og/eller ernæringsmæssig karakter, kan en personlig træner hjælpe dig med at klarlægge dine mål og lægge en strategi for at opnå disse. Træneren sikrer, at din træning bliver optimeret i forhold til din målsætning og at du dermed får det optimale ud af den tid, du bruger på din træning.

Det er svært at sige præcis hvor og af hvem PT er startet, for mange elitesportsfolk har haft personlige trænere i årevis. Dog er PT meget stort i USA, England og Australien – og disse lande må ses som foregangslande på dette område. I disse lande findes personlige trænere, der kører selvstændige træningsstudier udelukkende med PT. Dette findes endnu ikke i Danmark endnu. 

I Danmark har en del trænere etableret sig hjemme i deres egne hjem og tilbyder klienter PT der – eller de tager privat hjem til folk. Ellers er det gængse, at man konsulterer en personlig træner i et træningsstudio. Målgruppen for deltagelse i PT, er stærkt voksende, så vi i dag ser alle samfundslag benytte PT i større eller mindre grad. I dag vælger nogle virksomheder at tilbyde medarbejdere med ex vægtproblemer, rygproblemer eller livsstilssygdomme et forløb med en personlig træner, for til gengæld at få en medarbejder, der har færre sygedage, er mere effektiv og som har større overskud i hverdagen.

Certificeret Personlig Træner er det højeste uddannelsestrin indenfor træningsvejledning i trænings-/fitnessbranchen i Danmark. På de fleste PT-uddannelser er det et krav, at man er uddannet fitnessinstruktør eller tilsvarende inden man kan optages på uddannelsen. For at et træningsprogram kan være optimalt og effektivt kræves en lang rækkes tests af kroppens funktioner.

Desværre er det ikke alle trænere der tager test-delen af deres job alvorligt og de tester ikke tilstrækkeligt inden de lægger et træningsprogram. Men som så meget andet, så tager det nogle år før vi i Danmark er på niveau med de lande som vi sammenligner os med, når det kommer til træning. I mange andre landet skal man være certificeret for at kalde sig personlig træner – og der findes brancheorganisationer som fastholder og fastlægger de mindste krav som skal bestås for at man kan tillade sig at tage ansvar for andre træning og sundhed.
 
I Danmark findes ingen kontrol med trænernes kunnen og derfor er markedet temmelig broget. Der findes trænere der kan måle sig med verdens eliten inden for træning – og så findes der lige det modsatte. Som kunde har man ingen garanti for hvilken type man køber, med mindre man ser sig lidt for inden man hiver tegnebogen op af lommen.
 
Du bør som minimum stille din personlige træner flg. spørgsmål inden du hyrer ham/hende:
-          hvilken uddannelse
-          hvilken erfaring, hvor mange år har han/hun trænet andre,
-          har han/hun nogle referencer, hvem har han/hun trænet
-          hvad kan de bedst lide at arbejde med (vægttab, rygtræning, boldtræning, sportsfolk osv.)
-          spørg hvorfor du skal vælge ham/hende
-          spørg hvordan de vil motivere dig til at yde dit bedste
-          spørg om de selv har prøvet at skulle tabe sig, træne til et maraton eller hvad dit mål end er?
-          Ser han/hun selv sund og veltrænet ud?
-          Laver han/hun test af musklernes funktion, smidighed, styrke og udholdenhed inden et træningsprogram udarbejdes eller laves blot et standardprogram?
-          Hvilke samarbejdspartnere har han/hun (fysioterapeuter, massører, akupunktører, psykolog eller andre relevante samarbejdspartnere)? Hvordan foregår samarbejdet?

Første møde med vores instruktører bruges til en dybdegående samtale omkring mål, træningstilstand, forudsætninger, tid til rådighed, ambitioner mm.. Derudover laves en række tests der giver træneren information til at lave det perfekte program skræddersyet til netop dig. Inden mødet skal du udfylde omfattende spørgeskemaer til kortlægning af din livsstil. Disse kan med fordel afleveres til træneren 2 dage før mødet, hvilket giver træneren mulighed for at forberede sig bedst muligt. Efter første møde laver træneren et program som gennemgås til andet møde.
 
At kalde sig personlig træner kan alle gøre. Det er ikke en beskyttet titel. Der findes deciderede Personlig træner uddannelser, som giver redskaber til hvordan man håndterer træning en til en eller en til to. Inden man går på uddannelsen forudsættes det at man min. er uddannet fitness- eller aerobicinstruktør eller har tilsvarende uddannelse inden for træning.
 
Det kan fx være et højskoleophold, at man har læst idræt på seminaret eller universitetet. Selve uddannelsen til personlig træner, som den foregår en del steder, handler stort set ikke om at lære om træning, men fokuserer udelukkende på at lære deltageren psykologi, sociologi, formidling og teknik. Det betyder at en del trænere ikke ved mere om træning end en almindelig fitnessinstruktør. Det de så er gode til, er at instruere, motivere og guide. Andre steder er den grundlæggende viden om træning helt i top sammen med evnen til at instruere, motivere og guide.

Inden du hyrer en personlig træner så tænk over:
-          Vil du trænes af en mand eller kvinde – eller er det lige meget? Hvem motiverer dig bedst?
-          Er du til den militante eller den blide type? – hvilken personlighed får dig til at det bedste frem i dig/får dig til at yde mest/bedst?
-          Hvornår passer det dig at træne? Kan træneren på de tidspunkter?
-          Hvor vil du træne med den personlige træner; i fitnesscentret, hjemme hos dig eller hjemme hos ham/hende?
-          Hvad er dit mål med at hyre en træner?
-          Hvor mange penge vil du afsætte til forløbet? (som min.)

Pris for en PT:
Prisen varierer meget fra træner til træner og fra land til by. Du kan finde trænere fra kr. 300-1000 pr. time. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men ikke hver gang.

Hvor finder man en PT:
- spørg i dit lokale fitnesscenter
- søg på nettet
www.sats.dk
www.fitnessdk.dk
www.chhc.dk
- www.fitnessworld.dk
www.equinox.dk