Det er så ganske få uger at badevandet er tempereret så det tiltrækker en stor flok danskere. Hører du til dem der er tiltrukket af vandet i disse uger, så kan du benytte dine hyppige strandture til at få trænet din krop i vandet. Vandtræning er nemlig ikke kun til indendørs brug og er ikke kun til genoptræning. Du kan fx vedligeholde din løbeform i vandet mens du er på ferie – og du kan få styrket både ryg- og mavemuskler ved at løbe i vandet i forhold til løb på land. Jeg er stor fan af vandtræning fordi det er så effektivt på rekordtid. Herunder er der nogle forslag til hvordan du kan løbe i vandet. Prøv det og vurdér selv hvor effektivt det er!

Løb i vand
Du kan løbe i vandet, hvis du vil have god kondition, højt energiforbrug og som supplement til eller i stedet for dine løbeture. Der er 2 måder du kan løbe i vand: du kan løbe hvor du rammer bunden og du kan løbe hvor du ikke rammer bunden. Begge dele er effektive måder at forbrænde masser af energi og holde løbeformen ved lige.

Sådan løber du i vand – uden at ramme bunden

Udstyr dig med et aquabælte. Gå ud i vandet. Bevæg dig ud hvor du ikke kan røre bunden. Stå lodret i vandet og begynd så at bevæge arme og ben som om du løber. Lav store cirkel-agtigebevægelser der efterligner bevægelsen benet laver når du løber på land. Brug hænderne til at skovle vandet bagud mens du holder håndfladerne ind mod hinanden (tommeltotter opad) og bøje fingrene, så de former en lille skål. Spred fingrene en smule, så kan du skovle mere vand pr. tag. Du skal ikke være bekymret, hvis det går langsomt fremad. I vandet er det ikke farten kroppen der flytter sig der afgør om pulsen er høj og at du får god træning, men intensiteten i bevægelserne. Jo hurtigere jo højere puls, men jo lavere fart kommer du fremad med.
Når du har løbet i vand i et stykke tid, kan du udfordre dig selv med at løbe uden bælte. Det kan sagtens lade sig gøre, når man har formen til det. Så du kan også prøve nu, hvis du ikke har et bælte.
Typiske fejl:
-    overkroppen fremadfældes. Tænk på at stå så lodret i vandet som muligt.
-    Skuldrene løftes op mod ørerne. Sænk skuldrene.
-    Bevægelserne er for små. Lav store løbebevægelser med både arme og ben.
-    Bæltet ryger op under armhulerne. Spænd bæltet hårdere.

Løb hvor du rammer bunden
Du kan løbe på bare fødder i vandkanten og bare røre ved et minimum af vand. Det er mere udfordrende end at løbe på et hårdt underlag fordi sandet skrider væk hver gang du tager et skridt. Går du lidt længere ud i vandet, så det går dig til knæene, så bliver du udfordret på ny. Benene er nemlig meget tungere at trække igennem det knæhøje vand end igennem luft. Du kan gå helt ud hvor vandet går dig til navlen og løbe der. Så bliver løbet mere hoppende og noget langsommere fordi så meget af kroppen skal transporteres igennem vandet. Men jeg lover dig at trods de langsomme bevægelser så slår hjertet ikke langsomt.

Hvor meget forbrænder jeg ved at løbe i vandet?
Det er meget forskelligt hvor meget man forbrænder ved en given aktivitet for der er mange forhold der gør sig gældende hvis man skal udregne energiforbrug. For det første er det afhængigt af hvor meget du vejer. Jo mere du vejer jo flere kalorier forbrænder du. Jo bedre form du er i jo mere forbrænder du fordi du kan arbejde hårdere pr. minut end når du er i dårlig form. Og så betyder det noget om du er vant til den givne træningsform eller ej. Jo mere vant til træningsformen du er jo mindre energi forbrænder du. Det betyder ikke at energiforbruget er lille, men det betyder at du forbrænder mindre energi på en given aktivitet når du har gjort den aktivitet længe. Som tommelfingerregel forbrænder en person på 65 kilo omkring 6-7 kalorier pr. minut han/hun løber i vand, hvis han/hun løber så man er forpustet og kun kan tale i korte sætninger samtidig. Læg 1 % til for hvert kilo du vejer mere end 65 kilo og træk tilsvarende 1 % af energiforbruget fra for hvert kilo du vejer under 65 kilo, så har du et nogenlunde tal for forbrændingen for løb i vand.